Contrabanda cu țigări aduce profituri fabuloase pentru traficanți și pierderi pentru stat. Anual, contrabandiștii încaseaza sute de milioane de euro din trafic.
Statul român a stopat în 2018 peste 112 milioane de țigarete de contrabandă să ajungă pe piața din România, cu circa 25% mai puține decât în anul precedent, se arată într-un comunicat de presă al British American Tobacco.
Nvelul contrabandei a crescut la 16,3% în 2018, față de 16% în 2017. Peste 3 miliarde de le însumeaza banii neîncasați la bugetul de stat.
Piața cu țigarete aduse în special din Ucraina se ridică la peste 650 de milioane de euro.
„Ne putem aștepta ca majorarea considerabilă a accizei la țigarete în 2019 să creeze presiuni suplimentare asupra consumatorilor, cu riscul ca aceștia să se îndrepte într-un număr mai mare către produsele de pe piața neagră, comercializate la jumătate de preț. De aceea, ar trebui aplicate cât mai rapid măsurile pentru securizarea frontierelor anunțate încă de anul trecut de către Ministerul de Finanțe. Experiența anului trecut arată că, în ciuda eforturilor Poliției Române și ale Poliției de Frontieră de a destructura rețelele de criminalitate organizată, în absența dotării corespunzătoare a Vămilor, consumul de produse de contrabandă va continua să crească”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco România.
Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieței negre, spune BAT. Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.
Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.