“La cererea oricăreia dintre părți, ședințele de judecată, în fond și în căile de atac, se desfășoară exclusiv prin mijloace de telecomunicație audiovizuală care permit verificarea identității părților și garantează securitatea, integritatea, confidențialitatea și calitatea transmisiunii”, scrie în proiectul menționat.
Desfășurarea online a ședințelor de judecată va putea fi solicitată fie prin plângerea contravențională, fie prin întâmpinare, în funcție de partea care cere acest lucru: petent sau intimat. Odată formulată o astfel de solicitare, ea nu va mai putea fi retrasă, iar ședințele de judecată se vor desfășura exclusiv prin mijloace electronice.
În cazul în care a fost stabilită judecarea online a unei cauze, toate actele procedurale se vor comunica exclusiv pe e-mail. De asemenea, audierea martorilor sau a experților se va face, în aceste cazuri, tot online, precizează Avocatnet.
Citește și ANRE aplică o nouă AMENDĂ pentru Electrica. Ce au constatat autoritățile
Inițiatorii proiectului afirmă că această variantă de desfășurare a ședințelor de judecată în cazul plângerilor contravenționale va avea o serie de avantaje. În primul rând, cei care sunt sancționați contravențional în altă localitate sau județ decât cea/cel de domiciliu nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la sediul instanței de judecată.
În al doilea rând, potrivit expunerii de motive, „ședințele de judecată online vor duce la soluționarea mult mai rapidă a acestor dosare (aproximativ 10% din totalul cauzelor civile) și la creșterea gradului de acces la justiție, prin scăderea costurilor legate de cheltuielile de deplasare și de apărare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.