În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari scăderi ale lucrărilor de construcţii în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, au fost în România (minus 34,3%), Polonia (minus 16,5%) şi Ţările de Jos (minus 9,9%), cel mai semnificativ avans fiind în Ungaria (10,2%), Germania (2,7%) şi Suedia (2,4%).
Datele Eurostat arată că în ianuarie 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, lucrările de construcţii au crescut cu 0,8% în zona euro şi cu 0,1% în Uniunea Europeană.
Cele mai mari creşteri anuale ale lucrărilor de construcţii în ianuarie a.c. au fost în Ungaria (17,1%), Spania (15,1%) şi Portugalia (3,9%), cele mai semnificative scăderi fiind în Ţările de Jos (minus 15,7%), România (minus 14,7%) şi Slovacia (minus 12,8%).
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în România volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 77% în luna ianuarie a acestui an, faţă de luna precedentă, şi cu 14,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Scăderea consemnată în ianuarie 2024, faţă de decembrie 2023, a fost generată de lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-77% fiecare) şi la lucrările de reparaţii capitale (-76,7%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi în cazul lucrărilor de construcţii inginereşti (-79,6%), clădirilor rezidenţiale (-77,9%) şi clădirilor nerezidenţiale (-70,8%).
De asemenea, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat cu 34,2%, în perioada menţionată, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-40,8%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-17,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-9,7%), mai arată datele INS.
Comparativ cu ianuarie 2023, volumul lucrărilor de construcţii pe serie brută a scăzut, pe total, cu 14,7% în prima lună din acest an. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de construcţii noi (-20,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-1,9%). În schimb, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 4,3%.
Datele statistice arată că pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 15% în ianuarie 2024 faţă de ianuarie 2023. Pe elemente de structură, lucrările de construcţii noi au scăzut cu 20,7%. Creşteri s-au evidenţiat la lucrările de reparaţii capitale (+4,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,5%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.