Publicitate
În luna martie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna februarie 2024 ca serie brută cu 43,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,1%.
Faţă de luna martie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 3,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,2%.
În perioada 1.I - 31.III.2024, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de perioada 1.I - 31.III.2023 ca serie brută cu 7,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,9%.
Martie 2024 comparativ cu februarie 2024
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 43,7%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+51,7%), lucrările de construcţii noi (+43,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+29,3%).
Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel:
lucrările de construcţii inginereşti (+58,2%),
clădirile rezidenţiale (+46,5%)
clădirile nerezidenţiale (+20,2%).
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,1%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+13,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,7%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 11,0%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+11,0%) şi la clădirile rezidenţiale (+6,3%) la clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 10,4%.
Martie 2024 comparativ cu martie 2023
Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 3,5%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,3%) şi la lucrările de construcţii noi (-3,5%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,3%.
Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-24,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (-10,2%).
Construcţiile inginerești au crescut cu 13,7%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 1,2%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-8,1%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,1%). Lucrările de reparații capitale au crescut cu 11,4%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-22,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (-7,0%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 17,1%.
Perioada 1.I-31.III.2024 comparativ cu perioada 1.I-31.III.2023
Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 7,1%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de construcţii noi (-9,0%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,7%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,7%.
Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-34,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (-1,6%).
Construcţiile inginereşti au crescut cu 6,8%.
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,9%.
Lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,8%, respectiv cu 1,7%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 9,1%.
Pe obiecte de construcții,s-a înregistrat scădere la clădirile rezidențiale (-31,8%). Construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 9,2%, respectiv cu 1,5% .
Efecte asupra economiei
Scăderea volumului lucrărilor de construcții în România în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, poate avea mai multe implicații asupra Produsului Intern Brut (PIB) al țării. Iată câteva aspecte de luat în considerare:
Contribuția la PIB: Sectorul construcțiilor este un indicator important al activității economice și contribuie semnificativ la PIB. O scădere de 7,1% ca serie brută și de 7,9% ca serie ajustată sugerează o reducere a contribuției acestui sector la economia națională.
Scăderea volumului de lucrări de construcții poate indica o diminuare a investițiilor în infrastructură și dezvoltare, ceea ce poate afecta creșterea economică pe termen lung.
Construcțiile sunt un sector intensiv în forță de muncă. O scădere a activității poate duce la pierderea locurilor de muncă și la creșterea ratei șomajului.
O scădere prelungită poate afecta încrederea investitorilor și a consumatorilor, ceea ce ar putea duce la o scădere a cheltuielilor și investițiilor.
Construcțiile au legături cu multe alte industrii (materiale de construcții, imobiliare, etc.). Scăderea activității în construcții poate avea efecte negative asupra acestor sectoare conexe.
Scăderea poate reflecta și o reducere a cheltuielilor guvernamentale pentru proiecte de construcții, ceea ce ar putea avea implicații asupra dezvoltării infrastructurii și serviciilor publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.