„Rezerva are două scopuri. În primul rând Banca Naţională trebuie să plătească datoriile statului. Ministerul de Finanţe are un cont la Banca Naţională şi uneori le plăteşte din propriul cont, alteori vine cu lei şi Banca Naţională schimbă leii în valută. Datoria statului trebuie plătită. În luna aceea, noiembrie, datoria statului a fost de un miliard şi jumătate. Banca Naţională a scos un miliard şi jumătate din rezervă şi a plătit datoria statului. Această rezervă este adunată de Banca Naţională şi, prin lege, scopul ei este să plătească datoria şi să intervină pe piaţă atunci când se produce un exces de depreciere sau un exces de apreciere ceea ce înseamnă destabilizarea pieţei valutare. Pentru că rezerva are scopul precis de asigura stabilitatea pieţei valutare", a explicat Vasilescu, sâmbătă, într-o emisiune la Digi 24.
Adrian Vasilescu: Aurul trebuie să rămână la Londra
Acesta a adăugat că Banca Naţioanală nu doar că are dreptul de a interveni pe piaţa valutară, ci are obligaţia legală de a acţiona în acest fel, atunci când aceasta se află în dezechilibru, potrivit Mediafax.
„Toată deprecierea asta, maximul istoric al prăbuşirii, se scufundă piaţa valutară românească, toată tevatura asta a fost aşa: de la 1 noiembrie şi până în 21 noiembrie când a fost un maxim de depreciere, a fost cursul 4,7808. S-a spus că Banca Naţională a sacrificat un miliard de euro din rezerva naţională ca să susţină leul. În primul rând aceasta rezervă naţională nu este un dar pe care statul român l-a făcut Băncii Naţionale. Nu. Banca Naţională şi-a făcut singură rezerva din acţiuni economice. (...) Banca Naţională nu numai că are dreptul să intervină, ea are obligaţia să intervină. Pentru că rezerva de asta este”, a spus consilierul guvernatorului BNR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.