Miliardarul rus Oleg Tinkov, fondatorul băncii online Tinkoff, un mare succes al tehnologiei financiare (FinTech) din ultimii ani, a anunţat luni că a renunţat la cetăţenia Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, pe care l-a criticat într-un mod vehement, relatează AFP.
'Am luat decizia de a renunţa la cetăţenia rusă. Nu pot şi nu vreau să fiu asociat cu o ţară fascistă care a declanşat un război împotriva vecinului său paşnic şi care ucide zilnic oameni nevinovaţi', şi-a argumentat Tinkov decizia într-o postare pe Instagram.
'Sper ca alţi oameni de afaceri ruşi de prim-plan să-mi urmeze exemplul pentru a slăbi regimul lui (Vladimir) Putin şi economia sa şi a-l învinge în cele din urmă', a adăugat el.
Omul de afaceri şi-a însoţit mesajul cu fotografia unui certificat de la consulatul rus care confirmă încetarea cetăţeniei sale ruse. 'Detest Rusia lui Putin, dar îi iubesc pe toţi ruşii care sunt deschis împotriva acestui război nebunesc', a subliniat Oleg Tinkov.
Un miliardar plin de culoare, Tinkov este fondatorul băncii Tinkoff, care a cunoscut o creştere rapidă, devenind în 2020 a treia cea mai mare bancă de retail din Rusia, devansată doar de giganţii Sberbank şi VTB, cu circa 20 de milioane de clienţi la ora actuală.
Bancherul rus criticase şi în aprilie în mod virulent ofensiva rusă 'absurdă' în Ucraina, cerând Occidentului să ajute la oprirea acestui 'masacru'. A fost una din cele mai ferme luări de poziţie la acea vreme din partea unui om de afaceri rus.
Tinkov a fost arestat în 2020 la Londra la cererea SUA, care l-au acuzat de fraudă fiscală. A fost eliberat ulterior pe cauţiune, dar a rămas la Londra unde urmează un tratament pentru leucemie. A părăsit postul de CEO al băncii Tinkoff în 2020, al cărei consiliu director s-a distanţat de declaraţiile sale împotriva războiului dus de Kremlin în Ucraina.
Citește Fondatorul Revolut renunță la cetățenia rusă
Nikolai Storonski, în vârstă de 38 de ani, cofondator și director executiv al start-up-ului fintech Revolut Ltd., cu sediul la Londra, a renunțat la cetățenia rusă, pe fondul opoziției sale deschise față de războiul din Ucraina.
"Nik este cetățean britanic. La începutul acestui an, el a renunțat la cetățenia sa prin naștere în Rusia. Poziția sa privind războiul este de notorietate publică: războiul este total detestabil și el rămâne hotărât în a cere încetarea imediată a luptelor", a declarat un purtător de cuvânt al Revolut.
Mișcarea lui Storonski a avut loc înainte ca tatăl său, un director executiv la o unitate a companiei rusești Gazprom, să fie sancționat de Ucraina la începutul acestei luni, a precizat purtătorul de cuvânt. Știrea a fost raportată pentru prima dată de Telegraph.
Fost trader de instrumente derivate la Credit Suisse Group AG și Lehman Brothers, Storonsky și mai mulți parteneri au lansat Revolut în 2015. El are o avere de 6,7 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.