Pentru a pregăti populația pentru orice eventualitate, guvernul de la Londra a publicat zeci de note tehnice, în contextul în care consecințele unui Brexit fără acord rămân încă greu de anticipat la adevărata lor amploare. Iată, totuși, ce s-ar putea întâmpla după 29 martie 2019:
Cheltuieli telefonice și bancare
Una dintre primele consecințe vizibile pentru consumatorii britanici și europeni vizează itineranța, adică posibilitatea folosirii, în cursul unei călătorii, rețeaua unui operator străin de telefonie mobilă. Serviciul, în prezent gratuit pentru consumtorii din interiorul Uniunii Europene, va antrena cheltuieli în caz de ”no deal” pentru persoanele care vor trece Canalul Mânecii sau frontiera irlandeză.
Același lucru se va întâmpla și în privința folosirii anumitor carduri de plată, care va însemna cheltuieli suplimentare, în timp ce procedurile bancare vor deveni mai lente. În cadrul UE, clienții băncilor de investiții cu sediul în Regatul Unit nu vor mai putea apela la serviciile lor financiare. Pentru a evita perturbările, numeroase instituții și-au creat filiale pe continent.
Haos pe aeroport
Un ”no deal” va crea haos pe aeroporturi, atât în Marea Britanie, cât și în străinătate. Companiile aeriene britanice și europene ar putea pierde dreptul de a opera zboruri între UE și Regatul Unit, paralizând, astfel, traficul. Londra vrea să ofere transportatorilor aerieni permisiunea de a continua să funcționeze normal și speră ca UE va proceda la fel, dar chiar și așa sunt posibile mari neplăceri.
Dificultăți pot apărea inclusiv în privința serviciului feroviar Eurostar, pentru că licențele operatorilor care circulă pe această rută nu vor mai fi valabile.
Hârțogăraie
Miile de întreprinderi care importă sau exportă în Regatul Unit vor trebui să completeze noile declarații vamale și intenționează să impune alte taxe. Regatul Unit a anunțat, de asemenea, că va pune la punct un sistem de informații geografice protejate pentru produse alimentare precum whisky-ul scoțian sau brânza Stilton, recunoscute după etichete europene.
Medicamente
Pentru orice eventualitate, Regatul Unit va stoca medicamente pentru șase săptămâni suplimentare, în plus față de rezervele actuale pe trei luni de care dispune. Marea Britanie va părăsi Agenția europeană a medicamentului, dar va continua să recunoască, temporar, testele și certificatele europene pentru a evita dubla procedură și o ruptură a lanțului de aprovizionare.
Avertismente
Guvernul britanic i-a prevenit deja pe locuitorii țării că nu vor mai avea acces la unele servicii de streaming, precum Netflix sau Spotify, după ce Regatul Unit va ieși din ”piața digitală unică”. Consumatorii care vor cumpăra online își vor vedea cheltuielile urcând, pentru că pachetele livrate în Regatul Unit de pe continent nu vor mai putea pretinde la un TVA scăzut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.