Ce spune legea
Angajatorul nu este obligat să ofere acest drept salariatului decât dacă este stipulat în contractul de muncă (individual sau colectiv) sau în regulamentul intern. Această clauză era parte din contractul colectiv de muncă unic la nivel național valabil până în anul 2010.
Societățile înființate în acea perioadă au preluat clauzele în regulamentele lor interne. Este recomandat să verificați dacă există o astfel de clauză la nivelul unității.
Obligații în cazul demisiei
În ceea ce privește demisia angajatului cu preaviz, trebuie precizat că în situația în care salariatul își prezintă demisia, angajatorul are obligația să o înregistreze conform art. 81 alin. (2) din Codul muncii.
Potrivit art. 81 alin. (1) din Codul muncii, demisia este un act unilateral prin care salariatul notifică angajatorul despre încetarea contractului individual de muncă, după îndeplinirea unui termen de preaviz.
Astfel, angajatorul trebuie să înregistreze demisia împreună cu perioada de preaviz. Pe durata preavizului, contractul individual de muncă își continuă toate efectele.
Detalii suplimentare
Conform art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunțării totale sau parțiale de către angajator la acest termen.
Prin urmare, angajatorul poate renunța la preaviz în orice moment, chiar dacă demisia a fost anunțată cu un preaviz, deoarece acesta este acordat în beneficiul angajatorului.
În concluzie, pe durata preavizului, contractul de muncă își menține toate efectele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.