Conflictul SUA - China benefic pentru Kim Jong Un

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Kim Jong Un / Foto: KCNA
Kim Jong Un / Foto: KCNA

De când a preluat puterea în urma morții subite a tatălui său, în urmă cu 10 ani, Kim Jong Un a înlăturat îndoielile legate de capacitatea sade a extinde controlul dinastic și brutal al familiei sale asupra Coreei de Nord.

Predicțiile timpurii privind o regență, o conducere colectivă sau o lovitură de stat militară au fost zdrobite de aproximativ sute de execuții și epurări care au vizat membrii familiei și vechea gardă. Această consolidare necruțătoare a puterii, împreună cu o personalitate extrem de puternică, aparent făcută pentru o propagandă televizată atent ambalată, i-a permis lui Kim să arate clar că autoritatea sa este absolută.

Dar, în timp ce Kim marchează vineri un deceniu la putere, s-ar putea să se confrunte cu cel mai dificil moment de până acum, deoarece sancțiunile extrem de dure, pandemia și problemele economice crescânde converg. Dacă liderul de la Phenian nu-și poate respecta promisiunea publică de a dezvolta atât arma nucleară, cât și economia muribundă, lucru pe care mulți experți îl consideră imposibil, acest lucru ar putea însemna probleme pentru domnia sa pe termen lung.

Creșterea economică modestă pe care a obținut-o timp de câțiva ani prin comerț și reforme orientate spre piață a fost urmată de o înăsprire a sancțiunilor internaționale începând cu 2016, când Kim și-a accelerat dezvoltarea armelor nucleare și a rachetelor care vizează Statele Unite și aliații săi asiatici.

Kim a pariat greșit pe Trump

După ce s-a bucurat de lumina reflectoarelor la nivel mondial la summiturile cu fostul președinte american Donald Trump în 2018 și 2019, Kim este acum blocat acasă, luptându-se cu o economie în declin, agravată de închiderea granițelor din cauza pandemiei.

Negocierile cu Washingtonul sunt în impas de mai bine de doi ani, după ce nu a reușit să obțină de la Trump reducerea sancțiunilor, un lucru atât de necesare. Administrația președintelui Joe Biden nu pare să se grăbească să încheie un acord decât dacă Kim se arată dispus să renunțe la programul său nuclear, o "sabie prețioasă" pe care o consideră cea mai mare garanție a supraviețuirii sale.

Deși deține încă ferm controlul, Kim pare din ce în ce mai puțin probabil să își atingă obiectivele declarate de a-și păstra simultan armele nucleare și de a aduce prosperitate populației sale sărace. Kim a expus acest obiectiv în primul său discurs public în calitate de lider la începutul anului 2012, promițând că nord-coreenii nu vor mai fi "niciodată nevoiți să strângă cureaua".

Programul nuclear, copilul preferat al lui Kim

Modul în care Kim gestionează economia în următorii ani ar putea determina stabilitatea pe termen lung a domniei sale și, posibil, viitorul dinastiei familiei sale, a declarat Park Won Gon, profesor de studii nord-coreene la Universitatea Ewha Womans din Seul.

"Programul nuclear, economia și stabilitatea regimului sunt toate interconectate. Dacă problema nucleară nu se rezolvă, economia nu se îmbunătățește, iar acest lucru deschide posibilitatea de neliniște și confuzie în societatea nord-coreeană", a spus Park.

SURPRIZA Coreei de Nord! Ce o să se întâmple

Pasiunea SECRETĂ a lui Kim Jong-un. Așa ceva, întrece orice imaginație

Kim Jong-un îi avertizează pe nord-coreeni

Kim are nevoie cu disperare de eliminarea sancțiunilor impuse de SUA pentru a-și construi economia, care a fost, de asemenea, afectată de decenii de management defectuos și de cheltuieli militare agresive.

Dar o ușurare semnificativă din partea SUA ar putea să nu vină decât dacă Kim face pași concreți spre denuclearizare. În celor două summituri, Trump nu a arătat niciun interes în a ceda în privința sancțiunilor, pe care le-a descris ca fiind principala pârghie a Washingtonului asupra Phenianului, și nu este clar dacă Kim va mai vedea vreodată un alt președinte american la fel de dispus să se angajeze cu Nordul cum a fost Trump.

Lanțul de iubire s-a rupt

Diplomația lor s-a destrămat după cel de-al doilea summit din februarie 2019, când americanii au respins cererea Coreei de Nord de eliminare majoră a sancțiunilor în schimbul dezmembrării unei instalații nucleare îmbătrânite, ceea ce ar fi însemnat o renunțare parțială la capacitățile sale nucleare.

Cele două părți nu s-au mai întâlnit public de la o întâlnire de monitorizare eșuată între oficialii la nivel de lucru în luna octombrie a aceluiași an. La două luni după aceea, Kim a promis, în cadrul unei conferințe politice interne, să își extindă și mai mult arsenalul nuclear în fața presiunilor americane "de tip gangster", îndemnându-și poporul să rămână rezistent în lupta pentru autonomie economică.

Însă criza globală COVID-19 a împiedicat unele dintre obiectivele economice majore ale lui Kim, forțând țara să își  autoimpună o izolare care i-a paralizat comerțul cu China, singurul său aliat major și singura sa linie de salvare economică.

Diplomație păguboasă

Agenția de spionaj a Coreei de Sud a declarat recent parlamentarilor că schimburile comerciale anuale ale Coreei de Nord cu China au scăzut cu două treimi, ajungând la 185 de milioane de dolari până în septembrie 2021. Oficialii nord-coreeni sunt, de asemenea, alarmați de penuria de alimente, de creșterea prețurilor bunurilor și de lipsa medicamentelor și a altor bunuri esențiale care au accelerat răspândirea bolilor transmise prin apă, cum ar fi febra tifoidă, potrivit legislatorilor informați de agenție.

Până acum, Nordul a respins deschiderea, afirmând că Washingtonul trebuie mai întâi să renunțe la "politica sa ostilă", un termen pe care Phenianul îl folosește în principal pentru a se referi la sancțiuni și la exercițiile militare dintre SUA și Coreea de Sud.

Kim ar putea beneficia de pe urma confruntării dintre Washington și Beijing, care crește valoarea strategică a Coreei de Nord pentru China, a spus Lankov. China este dispusă să mențină Coreea de Nord pe linia de plutire prin extinderea ajutorului pentru alimente, combustibil și alte ajutoare, iar acest lucru reduce presiunea asupra lui Kim pentru a negocia cu Statele Unite.

"În loc de creștere, Coreea de Nord va avea stagnare, dar nu o criză acută", a spus Lankov. "Pentru Kim Jong Un și elita sa, este un compromis acceptabil".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9765
Diferența 0.0017
Zi precendentă 4.9748
USD
Azi 4.7768
Diferența -0.0092
Zi precendentă 4.786
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9765 RON
USD flag1 USD = 4.7768 RON
GBP flag1 GBP = 5.9853 RON
CHF flag1 CHF = 5.3054 RON
AUD flag1 AUD = 2.9668 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.3168 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0303 RON
NOK flag1 NOK = 0.4204 RON
SEK flag1 SEK = 0.4338 RON
XAU flag1 XAU = 403.3538 RON
Monede Crypto
1 BTC = 453195.56RON
1 ETH = 16202.24RON
1 LTC = 479.45RON
1 XRP = 10.45RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16924.440.40%
BET-BK3171.480.61%
BET-EF917.910.21%
BET-FI61555.920.40%
BET-NG1214.170.03%
BET-TR37321.230.40%
BET-TRN36276.180.40%
BET-XT1459.850.35%
BET-XT-TR3164.590.35%
BET-XT-TRN3082.500.35%
BETAeRO875.890.46%
BETPlus2501.930.39%
RTL37682.870.47%

Comunicate de presa

BVB / FOTO: Facebook BVB

CEC Bank a listat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro

CEC Bank a listat vineri pe Piaţa Reglementată...

O finanțare de peste 100 milioane euro

Investiție în viitor: Guvernul și FEI lansează un program pentru inovare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel