Concediul „spontan”, noua modă pe piaţa muncii, este apreciat mai mult decât bonusurile în bani. Specialiștii spun că această metodă crește eficiența angajaților, iar psihologii susţin că riscul de burnout se reduce.
Companiile acordă zile de concediu în plus pentru a compensa orele de muncă peste program. Altfel spus, un cadou binemeritat de la angajatori care duce la creșterea eficienței, spun specialiștii, și care e mai apreciat decât bonusurile în bani.
Câți bani au românii la Pilonul II de pensii
Psihologii sunt și ei de părere că pauza îi ajută pe angajați să se echilibreze, iar riscul de burnout se reduce. Recompensa a pornit din statul american Georgia, unde o companie a constatat, în urma unor chestionare, că starea de bine a angajaților poate fi îmbunătățită astfel. Și alte corporații cu sedii în Europa au început să aplice metoda.
Pentru a se aplica în România, e nevoie de un cadru legal, explică experții în resurse umane. Liberul ori e concediu fără plată, ori e dat ca bonus și trebuie văzut cum se impozitează. Angajatorul ar mai putea trece în contract 24 de zile de concediu, în loc de 21.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.