Așadar, în baza actului menționat, se pot obține 5 zile libere pentru tatăl nou-născutului care se implică activ în îngrijirea acestuia, prevedere valabilă chiar și atunci când vorbim de un copil adoptat sau născut din afară căsătoriei. Pentru a avea parte de această facilitate este necesar că tatăl să fie asigurat în sistemul național al asigurărilor sociale de stat. De acest drept beneficiază și polițiștii, cadrele militarii, sodlatii, gradații profesioniști, precum și funcționarii publici cu statut special din cadrul penitenciarelor. Acest drept poate fi cumulat cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu, după caz, pentru nașterea unui copil, prevăzut de reglementările legale în vigoare.
Legea prevede că obținerea atestatului de absolvire a cursului de puericultură va duce la obținerea de 10 zile de concediu suplimentar, pe lângă cele 5 standard. De acest avantaj, însă, se poate beneficia o singură dată indiferent de numărul de copii avuți.
Tații trebuie să rețină că acest tip de concediu se acordă doar la cerere și numai în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului. Banii pentru concediul paternal se plătesc de către angajator și sunt egali cu suma aferentă cuvenită din salariu pentru zilele libere primite.
Citește și: Concediile și indemnizațiile părinților 2020. Noi drepturi
Legea în vigoare mai prevede și faptul că tatăl poate beneficia de concediul pe care îl avea în mod normal mama, dacă această își pierde viața în timpul nașterii sau în perioada concediului de postnatal. În acest caz, tatăl copilului beneficiază de o indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizație calculată după salariul de bază și vechimea în muncă ale acestuia, acordată de unitatea la care tatăl își desfășoară activitatea, la alegere.
Modificările introduse de Legea 33/2020
Trebuie să menționăm că modificările se adresează în principal angajaților MAI și din structurile militarizate.
De dreptul zilelor libere plătite beneficiază și polițiștii, cadrele militare, soldații și gradații profesioniști, precum și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, în activitate.
Persoanele care beneficiază de concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare pot cumula acest drept cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu, după caz, pentru nașterea unui copil, prevăzut de reglementările legale în vigoare aplicabile categoriei de personal din care fac parte.
Drepturile salariale cuvenite pe perioada concediului paternal se stabilesc potrivit dispozițiilor legale privind salarizarea acestor categorii de personal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.