Printre altele, sunt prevăzute noi obligații pentru medici în privința monitorizării pe cei aflați în concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite), măsura monitorizării urmând să se aplice, potrivit OUG 74/2021, începând cu 1 august 2021.
Pe de altă parte, se vor schimba inclusiv regulile acordării concediului medical. Potrivit documentului, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) va fi acordat în cel puțin două etape, prima dintre ele neputând depăși trei zile calendaristice.
Concret, proiectul prevede că certificatele medicale pentru incapacitate temporară de muncă se vor acorda, “pentru un episod de boală, în cel puțin două etape, din care prima etapă este de maxim 3 zile calendaristice, cu excepţia incapacităţii temporare de muncă a persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării (…)”.
Citește și Concediul medical. SANCȚIUNI uriașe intră în vigoare la 1 august
Așadar, cu excepția celor acordate persoanelor intrate în izolare, concediile medicale se vor da, în mod obligatoriu, în cel puțin două etape, prima dintre ele fiind de cel mult trei zile.
Interesant este că proiectul nu stabilește concret care este durata maximă a concediului medical prelungit, ci acolo unde ar fi trebuit să apară aceasta nu este decât un spațiu necompletat. „(...) cu durata de cel mult ... zile calendaristice (...)”, apare, mai exact, în document. De asemenea, nici durata cumulată a concediilor medicale nu este stabilită. Probabil că aceste limite maxime vor fi stabilite ulterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.