Cu alte cuvinte, conform Ordonanței de urgență nr. 158/2020, angajatorul nu mai împarte costul indemnizației cu statul. Neschimbată a rămas însă baza la care se aplică procentul de 100%. Există mai multe situații.
Astfel, în cazul în cazul salariaților, baza de calcul este media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.
Dacă vorbim de persoane care beneficiază de șomaj, dar nu se șomajul tehnic, baza de calcul reprezintă media veniturilor brute lunare reprezentând indemnizație de șomaj, din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.
Citește și Anunț IMPORTANT pentru angajații trimiși acasă din vina altora
În sfârșit, în cazul celor care se asigură voluntar pentru concedii medicale, precum un PFA, baza de calcul se determină ca medie a veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.
De menționat că acest concediu pentru carantină și indemnizația aferentă se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității, ce nu poate fi efectuată de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.