Aceleași acte normative precizează că hotărârea de întrerupere a activității unei unități pe o anumită perioadă de timp este luată de direcțiile de sănătate publică, nicidecum de angajator.
În cazul carantinei decisă pe fondul pericolului generat de epidemia de coronavirus, izbucnită în China în luna decembrie și care afectează deja tot mai multe state europene, printre care Grecia, Italia, Croația, Franța sau Austria, Ministerul Sănătății a decis că medicii de familie pot elibera certificate medicale pentru persoanele suspecte de contaminare și puse în carantină. În acest scop, a fost stabilit un cod special, care nu a existat până acum.
Salariații nevoiți, în aceste condiții, să absenteze de la locul de muncă, vor beneficia, pe perioada întreruperii activității, de un concediu medical în valoare de 75% dintr-o bază salarială care, potrivit Avocatnet, ”reprezintă media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni ale stagiului complet de cotizare”. Indemnizația este suportată în totalitate de Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.
Citește și Concediul de odihnă. Deputații au schimbat regulile
Important de știut este și faptul că, în cazul carantinei, respectiva perioadă nu se scade din numărul zilelor de concediu medical la care are dreptul oricare asigurat. În plus, certificatul medical se obține de la medicul curant, dar se poate elibera și la o dată ulterioară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.