"Timpul este un factor esenţial pentru crearea unei legături importante între copil şi părinţii lui", a subliniat palatul Elysee, subliniind că "80% din populaţia Franţei este favorabilă" noii măsuri.Din iulie anul viitor, tatăl, ori "al doilea părinte", care poate fi şi o femeie, al unui copil născut sau adoptat va putea beneficia de 28 de zile de concediu, faţă de 14 actualmente.
Concediul de maternitate din Franţa poate ajunge, potrivit reglementărilor actuale, până la 16 săptămâni. La începutul lui septembrie, o comisie care a examinat "primele 1.000 de zile" ale unui nou-născut recomandase prelungirea concediului de paternitate la 9 săptămâni.
Prelungirea timpului acordat taţilor să stea cu copiii nou veniţi pe lume urmează să fie finanţată de asigurările sociale cu un buget estimat la peste 500 de milioane de euro pe an, cele trei zile reprezentând concediul pentru naşterea copilului rămânând ca şi până acum în sarcina angajatorului, iar restul de 25 de zile fiind plătite de stat.
Citește și Bani de la stat pentru concediu petrecut în țară. Unde se întâmplă
Angajatorii care nu respectă obligaţia acordării concediului de paternitate se expun la o amendă de 7.500 de euro.
În total în Franţa 67% dintre taţi au recurs la concediul de paternitate, dar este vorba de o medie care disimulează puternice inegalităţi sociale: au apelat la această măsuri 80% dintre salariaţii cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată şi mai puţin de 60% dintre cei cu contracte pe durată determinată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.