Miliardarul a fondat grupul de companii Virgin, fiecare cu profilul ei. Branson nu poartă costum, trăiește pe o insulă și nu prea respectă regulile. În noua lui carte, el scrie despre prietenia și concurența cu Elon Musk, despre nave spațiale și Hyperloop, dar și despre aventurile sale pe apă, în munți și în aer. În plus, el explică de ce angajații Virgin nu au restricții privind numărul zilelor de concediu.
Trec anii, iar tehnologiile au răsturnat total modul de abordare a ceea ce înseamnă munca, dar eu nu sunt convins dacă în bine sau în rău, notează, printre altele, Branson. În opinia lui, progresul tehnic oferă oamenilor o mai mare libertate de alegere. În schimb, mulți continuă ziua de lucru și acasă - răspund la mailuri, finalizează prezentări, deși ar fi putut să se odihnească și să se relaxeze. A-i îndemna să renunțe la acest obicei de a lucra peste program pentru un ban în plus este lipsit de sens, crede miliardarul. Dar să permiți oamenilor să decidă singuri când să lucreze mai mult și când să se odihnească este foarte posibil, pentru că asigură o oarecare independență.
La sediul central al Virgin Group se lucrează deja după un grafic flexibil - angajații pot lucra și de acasă, iși pua liber când au nevoie. Ce-ar fi să mergem mai departe, acordându-le concediu pe durată nelimitată? Chiar așa, concediu nelimitat! Degeaba faceți ochii mari, noi chiar am decis să oferim colaboratorilor care muncesc în sediul central atât concediu plătit cât vor și atunci când doresc.
Nu este păcăleală, nu este nevoie decât de aprobare din partea conducerii, subliniază omul de afaceri în cartea lui. Totul la noi se construiește pe încredere: pornim de la premisa că nimeni nu își abandonează colegii într-o situație dificilă, iar liber își vor lua numai când, la birou, lucrurile merg strună.
Sunt perioade ale anului - să spunem sărbători în familie - și ar fi o prostie să-i obligi pe toți să stea la muncă, deși, din motive lesne de înțeles, multora le este greu să se concentreze. Și-ar dori să fie acasă, să vadă un film cu persoana iubită. Ce rost are să îl legi de scaunul de la birou? Dacă le vom da oamenilor șansa de a alege, de a-și planifica singuri responsabilitățile, de a alege când au nevoie de un pic de liniște, vom avea lucrători mai dăruiți, mai productivi. Este un instrument extraordinar de colaborare cu subalternii.
Cu siguranță se vor găsi mulți care compare această metodă cu o recompensă, o primă, dar eu văd o modalitate de a crește eficiența companiei. O metodă care ascude un secret foarte simplu: poartă-te cu ceilalți, așa cum te-ai purta cu tine. Și încă un amănunt: ”trebuie să vezi ce au făcut oamenii, nu cât au lucrat. Iar dacă nu avem un grafic strict de două la cinci, de ce să avem un grafic strict pentru concedii, se întreabă retoric miliardarul american.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.