Concediul de odihnă le este garantat salariaților prin lege, adică prin Codul muncii. Ei au dreptul la 20 de zile lucrătoare pentru un astfel de concediu. De asemenea, angajatorii pot alege să le dea mai multe zile de concediu de odihnă angajaților, dar nu pot să le dea mai puțin de 20 de zile lucrătoare.
Dincolo de faptul că zilele de concediu de odihnă sunt garantate, salariații nu pot renunța la ele și nu le pot ceda colegilor lor.
Concediile și indemnizațiile părinților 2020. Noi drepturi
În același timp, trebuie menționat că există anumite categorii speciale de salariați, care beneficiază de cel puțin trei zile de concediu suplimentare, pe lângă cele 20, care se acordă în mod obișnuit:
cei care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare;
nevăzătorii;
alte persoane cu handicap;
cei care au până în 18 ani;
de anul trecut, salariatele care vor să devină mame, prin utilizarea procedurii de fertilizare in-vitro.
Important! Zilele de concediu de odihnă sunt diferite de:
zilele libere legale (puteți citi mai multe despre acestea, în 2020, aici);
zilele libere cerute pentru evenimente familiale deosebite;
zilele de repaus săptămânal (care, de regulă, sunt sâmbata și duminica).
În privința programării propriu-zise a concediului de odihnă, astfel de zile libere trebuie programate în avans și, teoretic, până la sfârșitul anului precedent celui în care va fi efectuat concediul propriu-zis. Și când vine vorba de cereri făcute pentru concediu de odihnă, conform Codului muncii, acestea trebuie depuse cu cel puțin 60 de zile înainte de începerea efectuării concediului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.