Mamele pot primi și o indemnizație de maternitate stabilită în funcție de stagiul de cotizare și veniturile obținute. Chiar și femeile care nu sunt angajate, dar au obținut venituri ca persoane fizice autorizate se pot asigura pentru a beneficia de acest concediu și de indemnizația aferentă.
Ești mămică și stai acasă? Vezi cum poți câștiga bani
Acele 126 de zile libere sunt împărțite așa: cele 63 de zile pentru sarcină, acordate înainte de naștere, și cele 63 de zile pentru lăuzie, acordate după naștere. Dacă mama dorește acest lucru și mediul îi permite, se poate face și o redistribuire a zilelor între cele două perioade, însă e obligatoriu ca perioada de lăuzie să fie de măcar 42 de zile calendaristice.
Principalele condiții legale pe care trebuie să le îndeplinească salariatele pentru a beneficia de concediu de maternitate sunt următoarele:
să aibă domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul ţării noastre;
să aibă un certificat medical eliberat de medicul curant (orice medic care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizaţie de liberă practică și a încheiat o convenţie cu acestea);
să fi cotizat cel puţin o jumătate de an pentru contribuția de concedii și indemnizații (contribuția aceasta o datorează angajatorii pentru fiecare contract de muncă, lunar, iar femeile care nu sunt salariate, dar obțin venituri ca persoane fizice autorizate, își pot plăti această contribuție voluntar, prin contract de asigurare - detalii, aici).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.