Concret, se are în vedere modificarea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului care datează din 2010 și care stabilește cuantumul acordat pentru concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
În proiectul de act normativ se precizează că, dacă o persoană solicită un nou astfel de concediu la o distanță mai mică de 12 luni de la încheierea anteriorului, iar în acea perioada a muncit, obținând venituri impozabile, indemnizația să fie calculată pe baza acelor câștiguri.
Nicidecum mai puțini bani
Dar, dacă valoarea noii indemnizații se dovedește sub nivelul celei pentru primul copil, “se acordă indemnizația stabilită pentru copilul anterior”. Altfel spus, ajutorul acordat de stat va fi același, nicidecum mai mic.
Citește și Concediu dublu pentru angajați. Cine sunt beneficiarii
Potrivit legislației în vigoare, persoanele care, în cei doi ani anteriori nașterii unui copil, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu de creștere a copilului timp de doi ani sau trei ani, în cazul copilului cu handicap, dar și de o indemnizație lunară. După cum stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, cuantumul indemnizației lunare “este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.