În cazul incapacității temporare de muncă, angajatorul suportă primele cinci zile de concediu medical (CM), restul zilelor fiind decontate de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Sunt și concedii medicale care se recuperează integral de la stat, lista acestora fiind completată anul trecut cu încă un astfel de drept. Noutatea este concediul pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice.
Începând din vara anului 2021, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, acordat pentru afecțiuni obișnuite, este acordat în două etape. Prima nu poate depăși patru zile calendaristice, în cazul în care certificatul este semnat de medicul de familie. Dacă, în schimb, concediul inițial este acordat de medicul de specialitate din ambulatoriu, concediul medical de incapacitate temporară de muncă poate avea o limită de 15 zile calendaristice.
O excepție de la regula celor cinci zile prezentată anterior, este că, în cazul accidentelor de muncă, doar primele trei zile sunt suportate de firmă, restul fiind decontat de casele teritoriale de pensii.
Există o serie de CM-uri care se suportă integral din bugetul FNUASS - mai exact, se plătesc de către angajator, urmând ca acesta să solicite, ulterior, decontarea la CNAS. Este vorba de concediile medicale pentru carantină, izolare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, cele pentru risc maternal, concediul de maternitate (sarcină și lăuzie).
1. Concediile medicale pentru carantină și izolare, introduse ca urmare a Legii 55/2020, se acordă fără a fi necesară îndeplinirea stagiului minim de asigurare de șase luni, iar cuantumul indemnizației este de 100% din baza de calcul ce reprezintă veniturile brute lunare din ultimele șase luni din ultimele 12 luni. Ceea ce înseamnă că indemnizația aferentă unui astfel de CM va fi acordată și celor care sunt angajați de mai puțin de șase luni în cadrul companiei.
2. Concediul medical acordat pentru îngrijirea copilului bolnav până la șapte ani sau până la vârsta de 18 ani în cazul copilului cu afecțiuni recurente sau a copilului cu handicap. Cuantumul indemnizației acordate este de 85% din veniturile brute ale ultimelor șase luni, fiind obligatorie îndeplinirea stagiului de asigurare de minim șase luni muncite în timpul ultimelor 12 luni. Acest tip de concediu nu poate depăși 45 de zile calendaristice într-un an decât în anumite condiții.
3. Concediul de risc maternal. Cuantumul indemnizației este de 75% din baza de calcul și se acordă fără stagiu de asigurare. Durata maximă este de 120 de zile, ce poate fi acordat în integrime sau pe bucăți de perioade, de către medicul de familie sau de medicul specialist, conform prevederilor OUG 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă.
4. Concediul de maternitate de 126 de zile, ce cuprinde o perioada de 63 de zile calendaristice de sarcină, înainte de naștere, și 63 de zile pentru lăuzie, după naștere. Indemnizația aferentă acestui tip de concediu medical este 85% din baza de calcul, iar ea trebuie plătită de angajator doar dacă este îndeplinit criteriul stagiului de asigurare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
5. O noutate este concediul pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, care se acordă persoanei care însoțește bolnavul la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de 85% din baza de calcul stabilită conform regulilor deja cunoscute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.