Surpinzător sau nu, chiar există astfel de primari gospodari. Printre localitățile care au avut noroc de asemenea oameni se numără și comuna Peștera din Constanța.
În anul 2015, Peștera avea cel mai mare venit pe cap de locuitor din țară, datorită primarului de la acea vreme, Valentin Vrabie.
Filozofia pe care s-a bazat dezvoltarea comunei a fost una simplă. Exploatarea a ceea ce oferă locul, adică, locuri de muncă în livezile și serele de aici, pentru șomerii de la oraș.
Fostul edil al comunei Peștera, Valentin Vrabie, le-a oferit celor care s-au decis să se mute aici, teren pentru casă gratuit, plus o cameră mobilată în momentul în care construcția era gata.
Și din punctul de vedere al tehnologiei Peștera stă bine, are internet wireless iar tv și telefonia sunt asigurate prin fibră optică.
În acest fel, Peștera a devenit atractivă și a început să se dezvolte rapid.
Din Dobrogea ne mutăm în Bucovina, unde există comuna cea mai dezvoltată din Suceava, Cornu Luncii
Primarul Gheorghe Fron a făcut și face eforturi constant pentru a dezvolta și moderniza comuna.
Școlile au fost reabilitate și modernizate cu bani de la Banca Mondială, Guvern dar și fonduri proprii, 60% din bugetul primăriri fiind alocat învățământului.
Pentru asfaltarea drumurilor, primarul Gheorghe Fron a apelat la fondurile europene, de pildă pentru asfaltarea a 5,5 km a folosit bani europeni.
Citește și:
Invenția unei familii din Harghita, magnet pentru turiştii din toată lumea GALERIE FOTO
Trecem munții și poposim în județul Alba, unde comuna Ciugud este în plină dezvoltare
Ciugud se află la mică distanță de Alba-Iulia. Pe șosea, din centrul municipiului până în Ciugud sunt doar 10 km.
Aici, autoritățile locale s-au gândit că cel mai bine este pentru comună dacă se fac învestiții în modernizarea infrastructurii cu bani europeni, astfel că cei 27 de milioane de euro obținuți au fost cheltuiți în astfel de proiecte.
Cu șosele moderne și taxe mici, Ciugud a devenit atractiv pentru firmele din Alba-Iulia, iar 22 de companii și-au mutat activitatea aici.
Edilul comunei, Gheorghe Damian, a declarat că: “Doar în zona de dezvolare economică avem aproape 22 de firme şi peste 1000 de locuri de muncă, dincolo de faptul că le-am dus utilităţile până la poartă, le-am oferit facilităţi fiscale în sensul că impozitul pe care îl plătesc la noi în comună este jumătate faţă de oraş.”
Între timp, în jur de 500 de locuitori din municipiul Alba-Iulia au preferat să se mute și ei în Ciugud.
Citește și: Investiție de 4,6 milioane de euro pentru valorificare apelor minerale din Sângeorz-Băi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.