"Pentru clienţii casnici - acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa", stipulează unul dintre amendamente. OUG 118/2021, în forma adoptată de Guvern, stabilea o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.
Potrivit prevederilor adoptate de Senat, preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/ kWh şi include tarife reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA aplicabile la data de 30 octombrie 2021. Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA.
Pentru consumatorii finali noncasnici - operatorii economici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, pentru primii 200 MWh consumaţi şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei pentru primii 500 MWh consumaţi lunar.
TVA va fi redusă la 5% pentru baza de impozitare aferentă furnizării energiei electrice/gazelor naturale la clienţii finali, în cazul unui consum cuprins între 0,1 - 500 MWh lunar. Printr-un alt amendament, s-a stabilit limita maximă a consumului pentru perioada de aplicare a legii la 1.500 kWh energie electrică şi echivalentul, în kWh a 1.000 metri cubi de gaze naturale, la un factor de conversie de 10,6 kWh per metri cubi.
Plafonare
Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Pentru a beneficia de compensaţie, consumul de energie electrică/gaze naturale al clienţilor casnici din perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi energie electrică în perioada de facturare, respectiv 7 kWh pe zi gaze naturale şi nu trebuie să depăşească consumul de referinţă determinat.
Citește și Energie. Cât vom plăti la iarnă? Virgil Popescu: NU MAI MULT ca iarna trecută
Legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede şi o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%, este varianta votată în comisii. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5%, raportat la costurile de furnizare.
Camera Deputaţilor va dezbate şi va vota în calitate de for decizional OUG 118/2021 pentru limitarea efectelor creşterii preţurilor energiei asupra clienţilor casnici şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii prin plafonarea preţului la energia electrică şi gaze naturale facturate clienţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.