Indicele FTSE 100 a scăzut cu 113,01 puncte, sau 1,4%, până la 8.190,61. FTSE 250 a pierdut 222,01 puncte, sau 1,1%, ajungând la 20.631,20, iar AIM All-Share a închis în recul cu 3,54 puncte, sau 0,5%, până la 735,07. În Europa, indicele CAC 40 al Bursei de la Paris a terminat în declin cu 0,7%, în timp ce, al Frankfurt, DAX 40 a pierdut cu 0,2%.
Și totul din cauza Chinei. Toate privirile au fost aținte astăzi asupra conferinței de presă a lui Zheng Shanjie, șeful Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă din China, iar investitorii sperau că Beijingul va dezvălui noi politici de relansare economiei.
Însă domnul Zheng și colegii lui s-au abținut să introducă noi măsuri de stimulare, reafirmând în schimb că „principiile fundamentale ale dezvoltării economice a țării noastre nu s-au schimbat”.
Într-o primă reacție, Ipek Ozkardeskaya de la Swissquote Bank a declarat că există o „îngrijorare tot mai mare” că impactul pozitiv al măsurilor de stimulare deja puse în practică ar putea fi de scurtă durată și insuficiente pentru a inversa prăbușirea pieței imobiliare, deflația și alte probleme structurale cu care se confruntă China.
Pe acest fundal, acțiunile companiilor miniere au înregistrat scăderi masive, sub presiunea temerilor legate de cererea din China, un mare consumator de metale:
- Anglo American a scăzut cu 6,7%, Antofagasta cu 5%, Rio Tinto cu 4,8% și Glencore cu 4,6%.
- Asiguratorul Prudential, orientat spre Asia, a scăzut cu 4,5%, în timp ce HSBC a pierdut 4,2%.
- Prăbușirea prețurilor la petrol a făcut ca BP să scadă cu 3,7%, în timp ce Shell a cedat 2,2%.
- Companiile de băuturi spirtoase au fost și ele în declin în Europa, după ce China a impus măsuri antidumping asupra coniacului importat din UE. Diageo a scăzut cu 1,7%, Remy Cointreau cu 6,4% și Pernod Ricard cu 4,2% la Paris.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.