Cu toate acestea, proporția companiilor europene care analizează China pentru investiții noi a scăzut la un minim istoric, a constatat Camera de Comerț Europeană din China (EUCCC), în opinia căreia va dura ani pentru a restabili încrederea în cea de-a doua economie mondială.
Cum s-a ajuns aici? Nu, nu este un proces întâmplat peste noapte și este consecința mai multor factori acumulați. Iar în primul rând trebuie subliniată evoluția dezamăgitoare a economiei Chinei, care a crescut în primele luni ale acestui an cu viteza melcului, departe, foarte departe de previziunile și, de ce nu, de speranțele analiștilor. În plus, cresc presiunile din cauza supracapacității de producție, ceea ce face tot mai dificil pentru companiile europene cu afaceri în China să obțină profit.
Că este așa o demonstrează în mod ilustrativ concluzia unor recent sondaj, potrivi căreia doar 30% dintre respondenți au declarat că marjele lor de profit înregistrate de întreprinderile lor au fost mai mari în China decât media globală, ceea e reprezintă un minim din ultimii opt ani. Cifre mai proaste de atât au fost doar în 2016, când 24% dintre participanții la un astfel de sondaj au raportat o situație similară.
Autoritățile chineze se apără, susținând sus și tare că nu este nimic adevărat, că industriile lor sunt în „supraproducție” și descriu acuzațiile occidentale drept o justificare a protecționismului.
Concurență acerbă din partea chinezilor
Dar pe lângă supraproducție, companiile europene se confruntă și cu concurența din partea chinezii, care evoluează tot mai sus pe lanțul valoric, în special în sectoare cheie precum vehicule electrice, baterii și panouri solare.
„Nu este doar un fenomen local”, a comentat președintele Camerei de Comerț a UE, Jens Eskelund. „Veți constata curând că firmele europene se vor confrunta cu puternice presiuni competitive pe piețele din întreaga lume, din America Latină și Africa, până în Orientul Mijlociu și restul Asiei. Va fi o provocare definitorie pentru companiile europene”, a avertizat Eskelund.
Dificultăți cu transferul dividendelor
De asemenea, trebuie să ne uităm la cauzele încetinirii actuale a creșterii chineze, frânată de greutatea tensiunilor geopolitice și de colapsul imobiliar. În ciuda unei reveniri neașteptate în primul trimestru, creșterea cândva uluitoare și-a epuizat elanul, slăbind comerțul internațional și zguduind încrederea investitorilor.
La aceasta se adaugă o nouă problemă apărută în acest an: dificultățile întâmpinate de companii cu transferul dividendelor către sediul lor central. În timp ce peste 70% au spus că nu au probleme, 4% au recunoscut că nu au putut face nimic, iar aproximativ un sfert că au întâmpinat dificultăți sau întârzieri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.