Suma enormă transferată de companiile americane în țara-mamă survine după ce legislația fiscală din Statele Unite a fost modificată pentru a permite impozitarea profitului, indiferent dacă sumele obținute de companii sunt păstrate în țară sau nu. Până în 2018, firmele din SUA puteau fi impozitate în țările în care obțineau profitul.
Citește și:
Transferul de dividende? O decizie perfect legală
Însă ritmul repatrierii de capital a devenit mai lent spre finalul anului. Astfel, în primul trimestru nu mai puțin de 300 de miliarde au fost repatriate, iar în al doilea trimestru a scăzut la circa 180 de miliarde. În perioada iulie-septembrie, în Statele Unite s-au mai întors alte 93 de miliarde. La începutul anului, suma totală estimată a fi păstrată de companiile americane în alte țări era estimată la 3.000 de miliarde de dolari, îndeosebi în Elveția și Irlanda.
Fluxul financiar către țara-mamă a contribuit la un an record pentru tranzacționarea de acțiuni pe Wall Street, care a ajuns la 1.000 de miliarde de dolari. În schimb, reducerea transferurilor pe final de an va afecta direct și bursele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.