Alegerea a fost una elaboarată: România este o țară cu o puternică vocație agricolă, având o suprafață cultivată de aproximativ 15 milioane de hectare, și, mai ales, o țară cu poziție strategică în zona Balcanilor și a Europei de Est.
Fondatorul societății, Egidio Maschio, a decis să amplaseze fabrica în județul Arad, în apropierea autostrăzii care leagă România de restul Europei și într-o zonă strategică din punct de vedere logistic, care include un centru industrial important, cum este orașul Arad, cu tradiție în industria ușoară și grea de prelucrare a metalelor.
Maschio Gaspardo România a fost înființată în ianuarie 2003 la Chișineu-Criș (Arad), fabrica fiind construită de la zero.
În cei douăzeci de ani, societatea a cunoscut o dezvoltare puternică din punct de vedere organizatoric, productiv și comercial, iar Maschio Gaspardo a devenit primul producător de utilaje agricole din România.
Sprijinită de Exim Bank
La vremea respectivă, Maschio Gaspardo România a fost înființată și datorită intervenției Finest S.p.A., la care a participat Friulia SpA, o companie financiară din regiunea Friuli Venezia Giulia, atât de către Regiunea Veneto, direct și prin instituția sa financiară Veneto Sviluppo și de către provincia Trento, precum și de către Simest S.p.A. și de către instituțiile de credit locale.
Finest a susținut faza de lansare, participând ca acționar minoritar la capitalul social al companiei românești și a continuat să însoțească creșterea companiei de-a lungul anilor cu intervenții ulterioare, până la ultima finalizată în 2021, cu o nouă majorare a capitalului social și un împrumut pe cinci ani, care a permis o extindere semnificativă a suprafeței acoperite de 5.700 metri pătrați și o creștere cu 20% a capacității de producție.
În toată această evoluție, în ceea ce privește sprijinul financiar, un rol strategic a revenit EXIM Bank, bancă deținută de Statul Român, care a furnizat resursele necesare pentru a finanța creșterea și investițiile pentru a obține un rezultat atât de important.
Italianul care s-a ocupat de afacerea din România
După căderea comunismului, România a cunoscut o fază importantă de transformare și accelerare. Datorită achizițiilor și regrupărilor, fermele din țară au ajuns la o dimensiune medie care au permis investiții în echipamente agricole de înaltă tehnologie, la cele mai înalte standarde disponibile pe piață, în concordanță cu filosofia agriculturii de precizie și cu strategia Agricultură 4.0.
Pornirea fabricii și dezvoltarea rețelei de vânzări au fost urmărite încă de la început de Mirco Maschio, în calitate de administrator al Maschio Gaspardo România, susținut de o echipă de manageri italieni.
Activitățile desfășurate actualmente în fabrică variază de la proiectarea utilajelor, tăierea cu laser și îndoirea tablei, sudare, prelucrări mecanice, vopsire și asamblare, până la comercializare și servicii post-vânzare.
Este o societate puternic integrată în ceea ce privește producția, cu un nivel ridicat de automatizare prin utilizarea de roboți de sudură și echipamente de manipulare și de mașini de înaltă tehnologie.
Una dintre cele mai importante investiții
Una dintre cele mai importante investiții a fost instalația de vopsire bazată pe tehnologia cu pulbere, care garantează cele mai înalte standarde de calitate în ceea ce privește finisarea produselor.
Producția inițial s-a axat pe utilaje pasive pentru cultivarea solului, cum ar fi scarificatoare pentru lucrări la adâncime, grape cu discuri și cultivatoare pentru lucrări superficiale a solului, s-au adăugat ulterior și utilaje pentru cosit și gestionarea fânului. În 2022, producția totală va fi de aproximativ 5.500 de echipamente.
Fabrica a atins un asemenea nivel de specializare încât a devenit furnizorul oficial de echipamente OEM (producători de echipamente originale) pentru unele dintre cele mai prestigioase mărci de tractoare din lume.
Ambasadorul Italiei, prezent la eveniment
Evenimentul aniversar a avut loc în incinta fabricii de producție Chișineu-Criș (Arad) cu prezența tuturor angajaților și a autorităților române și italiene, printre care ambasadorulul Italiei în România, Alfredo M. Durante Mangoni, consulul onorific al Italiei la Arad Roberto Sperandio, președintele al Confindustria in Romania Giulio Bertola, europarlamentarul Gheorghe Falca, președintele Consiliului Judeșean Arad, Iustin Cionca, primarul orașului Chișineu- Cris, Flavius Chereji, președintele Camerei de Comerț și Industrie Arad, Gheorghe Seculici, Subprefectul județului Arad, Doru Sinaci, Deputatul, Sergiu Bîlcea, senatorul ,Ioan Cristina și numeroși alți conducători de instituții din Arad și București.
„Avem marea plăcere de a sărbători astăzi 20 de ani de istorie a Maschio Gaspardo România, care a devenit una dintre cele mai avansate unități de producție a utilajelor agricole din Europa de Est. În acest moment istoric, aș dori să mulțumesc tuturor angajaților care au contribuit la acest succes important, furnizorilor și clienților, instituțiilor publice și financiare care ne-au fost alături pe acest drum, în special Primăriei Chișineu Criș, Exim Bank și Finest”.
„Avem toate motivele să ne mândrim cu această importantă unitate de producție”, continuă Andrea Maschio, președintele Maschio Holding, „care a atins cele mai înalte standarde de calitate a producției, fiind în măsură să construiască utilaje de mari dimensiuni pentru cele mai avansate ferme, cu lățimi de lucru de până la 12 metri. Inovarea și modernizarea instalațiilor sunt necesare pentru a fi prezenți pe piață cu facilități de ultimă generație, care să răspundă nevoilor clienților noștri din întreaga lume”.
„Astăzi, societatea a atins o etapă importantă”, conchide Luigi De Puppi, administratorul delegat al Maschio Gaspardo. „Avem în continuare planuri ambițioase de dezvoltare pentru această fabrică, inclusiv noi linii de produse, pentru că a crește împreună, a crea oportunități de angajare, a îmbunătăți constant produsul sunt obiectivele noastre dintotdeauna și care își găsesc astăzi o confirmare importantă în dimensiunea pe care societatea noastră a atins-o.”
În prezent, unitatea de producție, care se întinde pe o suprafață de 26.000 de metri pătrați, are o forță de muncă de 500 de angajați și o cifră de afaceri totală care depășește 80 de milioane de euro în 2022, în creștere cu 35% față de anul precedent.
Sursa: Mediaflux
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.