Producătorul german de anvelope Continental şi-a anunţat retragerea de pe piaţa rusă. Anunţul este făcut într-un comunicat postat pe site-ul companiei.
Potrivit CEO-ului producătorului german de anvelope, Nikolai Setzer, compania continuă să desfăşoare o activitate de retragere controlată de pe piaţa rusă. Setzer a subliniat că anul 2022 a fost un an plin de provocări, din cauza ostilităţilor din Ucraina, care au dus la preţuri mult mai mari la materiile prime, energie şi logistică. La sfârşitul anului, compania a suferit pierderi în valoare de 850 de milioane de euro.
În urma sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse, au fost amortizate active în valoare de aproximativ 87 de milioane de euro.
"Războiul este motivul pentru retragerea noastră controlată din Rusia. Acest lucru înseamnă vânzarea activităților noastre, inclusiv a fabricii noastre din Kaluga. Ne aflăm în stadii avansate ale procesului de vânzare", a declarat Setzer.
Performanța de anul trecut a fost subminată de deprecierea activelor de 87 milioane de euro (91,70 milioane de dolari) din operațiunile sale din Rusia, precum și de efecte speciale negative de aproximativ 1 miliard de euro, datorate în mare parte ratelor ridicate ale dobânzilor.
Prețul acțiunilor Continental a crescut cu 6,1% în primele tranzacții.
"Anul 2022 a fost deosebit de dificil pentru noi... Războiul împotriva Ucrainei a dus la creșterea prețurilor pentru materii prime, produse semifinite, energie și logistică", a declarat Setzer.
Continental a suspendat producția la uzina sa din Kaluga, în Rusia, după ce Moscova a început invazia Ucrainei în luna februarie a anului trecut. De asemenea, a oprit importurile și exporturile din această țară, dar a declarat în aprilie că a reluat temporar operațiunile pentru a-i proteja pe lucrătorii locali de acuzații penale, fără a da detalii.
Compania a prognozat o marjă de 5,5-6,5% pentru acest an, pe fondul unor vânzări consolidate mai mari, de 42-45 miliarde de euro, față de 39,4 miliarde de euro anul trecut. În ianuarie, compania raportase rezultatele preliminare, afirmând că marja sa pentru 2022 se afla la limita inferioară a previziunilor sale, de 5%.
A suportat costuri suplimentare de 3,3 miliarde de euro în 2022 și se aștepta la un plus de 1,7 miliarde de euro în acest an, din cauza creșterii costurilor materialelor, energiei, logisticii, salariilor.
Profitul net a scăzut la 67 de milioane de euro, de la 1,4 miliarde de euro anul trecut.
Piața auto la nivel global a înregistrat anul trecut o oarecare revenire după impactul pandemiei și al slăbiciunii economice. Producția globală de automobile a crescut cu 7%, iar comenzile primite de Continental din sectorul auto au crescut cu 26%.
Miercuri, compania a prezis o creștere a producției auto globale de 2%-4% în 2023, în conformitate cu o prognoză făcută în ianuarie de asociația auto din Germania. Producția de automobile este în continuare mai mică decât înainte de pandemie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.