Apple a fost acuzată într-un nou proces de monitorizare ilegală a dispozitivelor personale și a conturilor iCloud ale angajaților săi, interzicându-le, în același timp, să discute despre salarii și condiții de muncă, potrivit Reuters.
Plângerea a fost depusă duminică, într-un tribunal din California, de Amar Bhakta, angajat al Apple în publicitatea digitală. Bhakta susține că Apple le impune angajaților să instaleze pe dispozitivele personale utilizate pentru muncă un software care permite companiei să acceseze emailuri, biblioteci foto, date despre sănătate, informații despre dispozitivele „smart home” și alte date personale.
În plus, procesul susține că Apple impune politici de confidențialitate care interzic angajaților să discute despre condițiile de muncă, inclusiv cu mass-media, sau să se angajeze în activități de avertizare publică protejate legal.
Bhakta, care lucrează la Apple din 2020, afirmă că i s-a interzis să vorbească despre activitatea sa în podcasturi și i s-a cerut să elimine informațiile despre condițiile de muncă de pe profilul său LinkedIn.
„Politicile și practicile de supraveghere ale Apple descurajează, și astfel restricționează ilegal, avertizările publice ale angajaților, concurența, libertatea de mișcare pe piața muncii și libertatea de exprimare”, se menționează în plângere.
Apple, prin intermediul unui purtător de cuvânt, a declarat că acuzațiile din proces sunt nefondate și că angajații săi sunt instruiți anual cu privire la drepturile lor de a discuta despre condițiile de muncă.
„La Apple, ne concentrăm pe crearea celor mai bune produse și servicii din lume și lucrăm pentru a proteja invențiile echipelor noastre dedicate clienților”, a transmis compania.
Avocații lui Bhakta reprezintă, de asemenea, două femei care au intentat un proces în iunie, acuzând Apple că subplătește sistematic femeile din departamentele de inginerie, marketing și AppleCare. Apple a declarat că este dedicată incluziunii și echității salariale.
Compania se confruntă, de asemenea, cu cel puțin trei plângeri depuse la o comisie americană pentru muncă, conform cărora ar fi descurajat ilegal angajații să discute despre discriminarea de gen și diferențele salariale, inclusiv prin restricționarea utilizării rețelelor sociale și a aplicației de mesagerie de la locul de muncă, Slack. Apple a negat orice încălcare a legii.
Noul proces a fost intentat în baza unei legi unice din California, care permite angajaților să dea în judecată angajatorii în numele statului și să păstreze 35% din eventualele sancțiuni recuperate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.