Publicitate
Ei cred că epava, găsită la o adâncime de 88 de metri pe fundul Mării Baltice, la nord de portul polonez Ustka, este Karlsruhe, o navă care s-a scufundat cu 1.100 de persoane la bord, pe 13 aprilie, cu mai puțin de o lună înainte ca Germania să capituleze.
Nava se îmbarcase din capitala Prusiei de Est Königsberg, actualul Kaliningrad, și fugea de înaintarea Armatei Roșii în cadrul Operațiunii Hanibal, una dintre cele mai mari evacuări maritime din istorie, pentru a aduce mai mult de un milion de soldați germani și civili în siguranță.
Doar aproximativ 150 de oameni de la bordul Karlsruhe au supraviețuit. Cu toate acestea, nava este practic intactă.
„Căutăm această navă de peste un an, când ne-am dat seama că ar putea fi cea mai interesantă și nedescoperită poveste de pe fundul Mării Baltice”, a declarat grupul de scufundări Baltictech pe pagina de Facebook.
„Am descoperit vehicule militare, porțelan și multe lăzi cu conținut necunoscut.”
Vânătorii de comori au verificat sute de locații din întreaga Europă pentru a găsi Camera de Chihlimbar, o decorație barocă despre care se zvonește că ar valora un sfert de miliard de euro. Pentru germani și ruși deopotrivă, soarta sa a devenit un mister care este similar cu legenda Sfântului Graal sau Tezaurul Nibelungenilor.
Palatul țarilor, renovat. Reședinta ”intimă” a dinastiei Romanov FOTO
Decorațiile confecționate de meșteșugari pentru primul rege al Prusiei, Friedrich I, au fost dăruite țarului Petru cel Mare în 1716. Împărăteasa Elisabeta a înfrumusețat camera cu pilaștri venezieni cu oglindă și mozaicuri din piatră florentină. Se spune că vizitatorii care au văzut lumina soarelui prinsă în chihlimbar au numit-o a opta minune a lumii.
Trupele germane au furat chihlimbarul din Palatul Ecaterina în timp ce asediau St Petersburg, cunoscut atunci ca Leningrad, în 1941. A fost adus la castelul Königsberg din Prusia de Est, unde a fost expus pentru o vreme înainte de a fi ambalat în lăzi. O teorie este că lăzile cu chihlimbar se află într-un vas naufragiat în partea de jos a Mării Baltice.
„Nu vrem să ne entuziasmăm, dar dacă germanii ar lua camera de chihlimbar pe Marea Baltică, atunci vaporul Karlsruhe a fost ultima lor șansă”, a spus Baltictech.
Unii istorici cred însă că a fost distrus într-un raid aerian al RAF asupra Königsberg în 1944 sau de către forțele sovietice care au asaltat orașul în ultimele săptămâni ale războiului. Alții sunt convinși că încă se află îngropat undeva în oraș.
KGB-ul sovietic și poliția secretă a Germaniei de Est, Stasi au petrecut zeci de ani căutând lăzile dispărute.
Unii căutători amatori de comori cred cu tărie că, datorită statutului camerei de chihlimbar ca bijuterii ale coroanei de pradă a naziștilor, este posibil să fi fost transportat în siguranța relativă din vestul Reichului cu mult înainte ca rușii să înconjoare Königsberg în ianuarie 1945.
Scafandrii așteaptă acum permisiunea oficială pentru ridicarea lăzilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.