Comisia Europeană a propus vineri impunerea de tarife la importurile de cereale din Rusia și Belarus, în încercarea de a reduce veniturile Moscovei și ale aliatului său și de a calma fermierii care protestează de luni de zile față de importurile ieftine.
Tarifele vor fi de 95 de euro pe tonă pentru cereale și de 50% pentru oleaginoase. Ele pot fi aplicate după ce vor fi aprobate de guvernele UE.
Propunerea a venit în momentul în care liderii Uniunii Europene urmau să dezbată răspunsul UE la plângerile fermierilor cu privire la normele de mediu și la suspendarea tarifelor la importurile agricole din Ucraina aplicate odată cu invazia Rusiei din 2022.
Inițial, Bruxelles s-a împotrivit aceste inițative, având în vedere posibilitatea de a destabiliza piețele alimentare mondiale, reprezentând o lovitură, în special pentru țările în curs de dezvoltare.
În UE se produc anual mai mult de 300 de milioane de cereale și oleaginoase, având, de asemenea, o mare capacitate de export. Astfel, importurile din Rusia și Belarus nu sunt considerate necesare.
Un oficial european a spus că preţurile la cereale sunt la minimul ultimilor patru ani iar Rusia este "foarte competitivă pe piaţa cerealelor şi pune presiuni semnificative".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.