Reglementările privind disciplina bugetară la nivelul Uniunii Europene, care nu mai sunt aplicate din martie 2020 din cauza pandemiei, vor rămâne suspendate inclusiv în anul 2023, din cauza crizei economice generate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile contra Rusiei, conform Comisiei Europene.
"Propunem menţinerea în 2023 a clauzei generale de salvgardare", care permite derogări temporare în privinţa limitelor de îndatorare şi deficitelor fixate prin Pactul de Stabilitate, a declarat luni Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri economice.
"Acest lucru oferă marje de manevră la nivelul politicilor bugetare naţionale pentru a reacţiona rapid în caz de necesitate", a subliniat Valdis Dombrovskis, citat de cotidianul Le Monde, insistând totuşi pentru administrarea riguroasă a finanţelor publice. Propunerea Comisiei Europene a fost recepţionată favorabil de miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene, reuniţi luni după-amiază la Bruxelles.
Reacţia Germaniei
Guvernul Olaf Scholz nu se va opune prelungirii suspendării reglementărilor bugetare la nivelul Uniunii Europene, în contextul crizei cu Rusia, dar atrage atenţia că va fi necesară revenirea la măsurile stricte, pentru diminuarea inflaţiei.
Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a afirmat luni după-amiază că pentru contracararea inflaţiei este necesară "reducerea deficitelor". Lindner a subliniat că Germania nu va profita de flexibilitatea bugetară acordată de Comisia Europeană şi a îndemnat alte ţări din UE să procedeze în mod similar, în contextul în care inflaţia în zona euro a atins nivelul de 7,4% în aprilie.
"Trebuie să ieşim din îndatorare cât mai curând, trebuie să revenim cât mai rapid la Pactul de Stabilitate", a declarat Christian Lindner, citat de cotidianul Le Monde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.