Pe reţeaua X, eurodeputatul Daniel Freund din grupul Verzilor a informat că o comisie a Parlamentului European a votat pentru a acţiona în instanţă Comisia Europeană. Scopul acestei acţiuni este deblocarea a 10 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei. Decizia a fost adoptată cu 16 voturi pentru şi unul împotrivă în cadrul Comisiei pentru Afaceri Constituţionale (AFCO) a PE.
Freund a subliniat că această acţiune este un răspuns la decizia lui Ursula von der Leyen de a bloca fondurile în schimbul veto-ului său, afirmând că principiile statului de drept nu ar trebui compromişi pentru acordurile politice cu Viktor Orban.
În decembrie, Comisia Europeană a anunţat deblocarea fondurilor pentru Ungaria, susţinând că reformele implementate de guvernul ungar au consolidat independenţa sistemului judiciar. Totuşi, o controversă a apărut în ceea ce priveşte legătura dintre această decizie şi votul Ungariei împotriva începerii negocierilor de aderare a Ucrainei la summitul Consiliului European.
Parlamentul European, prin serviciul său juridic şi comisia AFCO, va examina posibilitatea unei plângeri în justiţie împotriva Comisiei Europene, pentru a determina dacă această decizie contravine legislaţiei europene. Preşedinta PE, Roberta Metsola, este susceptibilă să recomande acţionarea în justiţie împotriva Comisiei Europene la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar această decizie va fi comunicată Conferinţei Preşedinţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.