Uniunea Europeană este cel mai mare producător mondial de vin, fiind responsabil pentru 65% din producţie şi 70% din exporturile mondiale. Noul observator va acoperi toate soiurile de vin - roşii, albe şi rose - precum şi vinurile protejate în cadrul schemelor: produs de origine protejat[ (PDO) şi indicaţie geografică protejată (PGI).
Un consiliu de administraţie compus din experţi ai pieţei vinului se va reuni în mod regulat, conform unui model similar cu cel pentru celelalte observatorii care există deja pentru sectoarele laptelui, cărnii, cerealelor, zahărului, fructelor şi legumelor. Ultimul este cel din sectorul fructelor şi legumelor, înfiinţat pe 18 octombrie 2019.
Citește și Vrancea. 180 de viticultori nu reușesc să ajungă pe piața externă
Comisia Europeană a pus la punct aceste observatorii pentru a ajusta sectorul agricol din Europa să facă faţă mai eficient volatilităţii pieţei şi să asigure mai multă transparenţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.