Europa va trebui să investească 584 de miliarde de euro pentru a-și moderniza rețelele electrice în decursul acestui deceniu, potrivit estimărilor Uniunii Europene. Multe rețele sunt vechi de zeci de ani și trebuie să fie adaptate de la modelul tradițional al centralelor electrice mari, pe bază de combustibili fosili, la producția de energie eoliană și solară.
Pentru a impulsiona investițiile în infrastructura energetică, executivul comunitar va propune un plan săptămâna viitoare.
Proiecte cu prioritate la finanțare
Potrivit unui document consultat de Reuters, Bruxelles-ul va acorda statutul de "proiecte de interes comun" unui număr de 68 de proiecte de energie electrică, ceea ce le va permite accesul mai rapid la autorizații și la anumite fonduri UE. Multe proiecte vizează stocarea energiei.
"Rețelele trebuie să se adapteze la un sistem de electricitate mai descentralizat, digitalizat și flexibil, cu milioane de panouri solare pe acoperișuri și comunități energetice locale care împart resursele", se arată în proiect.
De asemenea, Bruxelles-ul va colabora cu investitorii, autoritățile de reglementare și agențiile de credit pentru a facilita obținerea de împrumuturi, capitaluri proprii și garanții pentru proiectele de rețele, explorând totodată noi instrumente de finanțare cu Banca Europeană de Investiții.
Industria europeană a energiei electrice a avertizat că rețelele tradiționale devin un blocaj pentru furnizarea de energie curată, deoarece acestea nu sunt modernizate suficient de repede pentru a face față tuturor proiectelor de energie regenerabilă care așteaptă să fie conectate la rețea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.