La o conferință susținută miercuri de șeful ANAF, a fost adusă în discuție inclusiv activitatea inspectorilor antifraudă din cadrul Fiscului. Cu această ocazie, Lucian Heiuș a venit cu o mică actualizare legată de noua declarație 395, dând de înțeles că formularul este, într-adevăr, de mare ajutor în depistarea evazioniștilor.
„Chiar le mulțumesc marilor firme de curierat că au depus această declarație și deja avem informații foate clare. Sunt deja în pregătire niște acțiuni ale Antifraudei pe aceste mecanisme. Vă spun că am descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste un milion de lei într-o lună - deci, acolo clar este evaziune fiscală. Și deja suntem în faza finală, cred că la începutul lunii aprilie deja câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de Antifraudă. Este vorba de comerț online - vânzări de diverse produse”, a declarat miercuri Lucian Heiuș, Președintele ANAF.
Mai precis, furnizorii de servicii poștale sunt obligați să transmită lunar informații despre comercianții online care trimit colete cu plata ramburs și despre clienții care le primesc. În acest fel, autoritățile pot identifica mai ușor comercianții online care nu-și declară veniturile parțial sau integral.
În acest sens, s-a introdus formularul 395, care a început să fie depus odată cu coletele livrate efectiv în decembrie 2022 - primul termen a fost la finalul lunii ianuarie 2023, al doilea a fost la finalul lunii februarie 2023, al treilea urmează la finalul lunii martie 2023 și tot așa.
Practic, deși vizați de raportare sunt comercianții online care trimit colete cu plata ramburs, obligația de a depune declarația este la intermediari - furnizorii de servicii poștale (inclusiv firmele de curierat) care preiau coletele de la comercianți și apoi le livrează către clienți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.