Codul rutier se modifică din nou. Ce se întâmplă cu plăcile de înmatriculare

DCBusiness Team |
Data publicării:
Număr de înmatriculare al vehiculului / Foto: Freepik:
Număr de înmatriculare al vehiculului / Foto: Freepik:

O nouă modificare a Codului rutier vizează unele chestiuni legate de numerele de înmatriculare ale unor autovehicule.

Un proiect de hotărâre de Guvern modifică unele norme de aplicare a Codului Rutier cu scopul de a clarifica interdicția de înmatriculare a vehiculelor furate din străinătate.

Modificares introduce totodată și unele noi formate pentru numerele de înmatriculare la nivel de primării, înlocuind abrevierile denumirilor localităților cu indicative numerice, pentru o mai mare ușurință în identificarea vehiculelor în trafic. În plus, conform noilor reguli, permisul internațional de conducere ar putea fi eliberat nu doar de către Asociația Automobil Club Român, ci și de către Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări.

Proiectul de hotărâre de Guvern a fost inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Acesta aduce modificări și completări la Regulamentul de aplicare a Codului Rutier (Ordonanța de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice). Scopul principal al acestor modificări este de a extinde cadrul legal referitor la interdicția de înmatriculare a unor vehicule și de a reglementa condițiile de eliberare a permisului de conducere internațional.

Conform legislației actuale, interdicția de înmatriculare a autovehiculelor sau remorcilor este impusă în cazul în care acestea sunt reclamate ca fiind furate, atât în România, cât și în străinătate, și sunt date în urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române. Cu toate acestea, în prezent, multe dintre autoturismele furate din străinătate și aduse în România în vederea înmatriculării nu sunt raportate autorităților române. Aceasta ar putea duce la interpretarea că interdicția de înmatriculare nu se aplică vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile altor state. Propunerea de modificare a normelor actuale vine pentru a corecta această lacună și clarifică faptul că autovehiculele și remorcile care sunt reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române sau de către autoritățile altor state, nu vor mai putea fi înmatriculate.

De asemenea, proiectul de hotărâre aduce schimbări la normele referitoare la numerele de înmatriculare locale pentru vehiculele lente, cum ar fi tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate folosite în construcții, agricultură, silvicultură, și tractoarele care nu necesită înmatriculare, precum și vehiculele cu tracțiune animală înregistrate de către consiliile locale. Noua reglementare prevede că, în locul abrevierilor denumirilor localităților, numerele de înmatriculare vor conține un indicativ numeric, care va fi stabilit ulterior prin ordin emis de ministrul Afacerilor Interne.

Totodată, proiectul propune ca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații, să fie compuse din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule, și un număr de ordine. Plăcuțele de înmatriculare actuale vor rămâne valabile până când autovehiculele care le folosesc vor fi radiate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 371287.13RON
1 ETH = 8108.34RON
1 LTC = 373.02RON
1 XRP = 9.28RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel