Șoferii din Capitală vor întâlni un nou tip de marcaj rutier, care îi va obliga să oprească cu trei metri înainte de semafor.
Cei care nu respectă noul semn riscă amenzi consistente şi suspendarea permisului pentru 30 de zile.
Noul marcaj se numește Bike box și a fost aprobat încă de anul trecut de Comisia Tehnică Rutieră. Bicicliștii se vor încadra astfel într-un loc special pentru un viraj la stânga în marcajul dedicat lor și vor continua pe pista pentru bicicliști.
Autoritățile române s-au inspirat pentru marcaj după modelul altor mari orașe din Germania sau Austria, precizează Antena 3.
Marcajul vizează o zonă delimitată sub forma unui pătrat la capătul benzilor de circulație.Bicicliștii și cei care folosesc trotinetele vor aștepta în acest spațiu culoarea verde a semaforului și vor porni cu câteva secunde înaintea șoferilor și vor continua pe pista dedicată lor. Însă în București sunt doar circa 30 de kilometri de astfel de piste.
Amenzi de 750 de lei
Aceste spații de acumulare pentru biciclete, numite în varianta engleză - Bike box, pot fi un instrument util în anumite situații. Atunci când se face verde să pornească bicicliștii, să nu fie acea situație de risc în care pornesc unul în spatele celuilalt sau între coloane de mașini. Dar nu asta este cea mai mare prioritate. E important să fie corelate cu alte măsuri legate de infrastructurile pentru bicicliști, care momentan în București sunt foarte, foarte puține.
Citește și Codul rutier, modificat. Scutire la purtarea centurii de siguranță
Codul rutier stabilește că toate persoanele aflate într-un vehicul ce se deplasaază pe drumurile publice trebuie să poarte centura de siguranță.
Cu toate acestea există unele excepții de la această regulă.
Astfel, tot în Codul rutier, sunt prevăzute și situații în care unele persoane sunt scutite de la purtarea centurii de siguranță. Excepțiile sunt stabilite de regulamentul de aplicare a Codului rutier, cuprins în HG 1.391/2006. Documentul prevede că se exceptează de la obligația de a purta centura de siguranță:
- șoferii atunci când execută manevre de mers înapoi sau care staționează;
- persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță;
- femeile în stare vizibilă de graviditate;
- șoferii care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
- instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăța să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.
Totodată Ministerul Sănătății prin ordinul 1.246/2007 are prevăzută o lista a bolilor pentru care anumite persoane sunt scutite de purtarea centurii de siguranță.
Așadar documentul oficial prevede lista bolilor pentru care se exceptează purtarea centurii de siguranță în cazul vehiculelor de maximum 3,5 tone: Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.