Noua amendă se referă la geamurile mașinilor. Dacă un șofer pleacă la drum fără să le curețe, să fie pregătit să scoată din buzunar o grămadă de bani.
Pentru că, dacă nu mențin curate toate geamurile autovehiculului pe care o conduc, șoferii vor fi sancționați, din 27 februarie, cu amenzi de aproape 1.200 de lei, conform ordonanței ce vizează modificarea Codului rutier.
Mai exact, sancțiunea se referă la “nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”.
Astfel, cei ce vor merge cu geamurile murdare după acea dată vor risca amenzi încadrate în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinse între 870 și 1.160 de lei.
Citește și Codul rutier, modificat. Ai grijă cum parchezi mașina, astfel ești sancționat
Citește și Codul rutier, noi modificări. Ce riști când îți împrumuți mașina
Actul normativ nu stabilește clar ce-nseamnă ca geamurile să fie murdare, dar ne putem gândi la geamuri acoperite de noroi, praf gros, zăpadă sau orice alte substanțe ce, odată depuse pe geamuri, restrâng sau estompează vizibilitatea, scrie Avocatnet.
Amenzi de aceeași valoare riscă acum, potrivit Codului rutier, șoferii ce conduc un vehicul cu permisul auto expirat, cei ce nu păstrează o distanță laterală suficientă față de traficul de pe celălalt sens sau cei care nu permit mașinilor rămase în intersecție s-o părăsească.
Pe lângă noua contravenție, OG 1/2022 mai aduce și sancționarea dură a comportamentului agresiv în trafic, schimbări la reducerea, la cerere, a perioadei de suspendare a permisului, înăsprirea, în general, a sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de circulație și introducerea de amenzi noi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.