Hidrologii au emis joi o avertizare Cod galben de inundaţii pe râuri din 16 judeţe. Avertizarea va intra în vigoare joi la ora 22.00 și va fi în vigoare până luni la ora 12.00.
Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.
Se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Timiş, Nera, Cerna, Jiu şi Olt.
În intervalul joi ora 22.00 – luni 12.00, inundații pot să apară pe râurile din Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Arad, Hunedoara, Harghita, Mureş, Alba, Caraş Severin, Timiş, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare ȋn intervalul sâmbătă ora 9.00 – duminică ora 12.00 pe unele râuri din judeţele Maramureş, Bistriţa Năsăud, Caraş Severin, Hunedoara şi Gorj.
Citește și: Ne aşteaptă şi o criză alimentară? Elena Mateescu (ANM), veşti nu tocmai bune despre anul agricol
Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a vorbit despre anul agricol curent şi despre efectele pe care le va avea lipsa precipitaţiilor.
Elena Mateescu a tras un semnal de alarmă cu privire la deficitul de precipitaţii înregistrat în primele şase luni ale anului agricol.
"În acest moment am parcurs şase luni din anul agricol 2021-2022, de la 1 septembrie şi până în prezent, vorbim de o cantitate medie în cele şase luni de numai 224,8 l/mp de precipitaţii, faţă de perioada similară a anului cel mai recent secetos, 2019-2020. Ne amintim că şi în acel an culturile agricole, datorită fenomenului de secetă de lungă durată, încă din toamna anului 2019, care s-a prelungit şi în primăvara şi în vara anului 2020, au afectat atât cerealierele cât şi culturile înfiinţate în primăvară – porumb, floarea soarelui.
În perioada similară a anului 2019-2020 am avut o cantitate medie de 194,7 l/mp, iată o diferenţă de numai 30, 1 l/mp în anul agricol curent. Avem zone în ţară, cum este Moldova, unde sunt deficite puternice de precipitaţii; înregistrăm numai 135,5 l/mp în cele şase luni; vorbim de Muntenia cu 192 şi de Oltenia cu 226. Cantităţi apropiate de norme se înregistrează doar în partea de Vest, Nord-Vest şi Centru a ţării, adică în Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania.
De aceea, rezerva de apă la acest moment înregistrează deficite accentuate în jumătatea estică a ţării: în Moldova, în Muntenia, în Dobrogea. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.