Germania a impus o îngheţare a exporturilor, inclusiv a vânzărilor deja aprobate, spre Arabia Saudită, după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în octombrie 2018, la Istanbul. Această decizie a suscitat furia Franţei şi a Marii Britanii, pentru că sisteme comune cădeau sub incidenţa acestui moratoriu, din cauza unor componente germane.
Această interdicţie temporară a fost prelungită deja în două reprize, ultima dată până la 31 martie, iar cu câteva zile înainte de expirarea acestui termen CDU ar fi favorabilă ridicării interdicţiei, în numele acordurilor deja încheiate cu partenerii francezi şi britanici. CDU invocă de asemenea ameninţările mai multor companii germane că vor intenta procese în justiţie împotriva deciziei guvernului, care pune în pericol sute de locuri de muncă.
O soluţie parţială ar fi, potrivit mass-media, aceea ca poliţia federală, serviciile vamale şi marina germană să recupereze cele şase nave de patrulare destinate iniţial Arabiei Saudite. CDU şi SPD ar putea de asemenea găsi un aranjament prin care să dea undă verde unor proiecte la care participarea germană este mai mică de 20%.
Citește și: Guvernul german, dat în judecată de o companie de armament
Însă succesul nu este unul sigur, date fiind declaraţiile de joi ale vicepreşedintelui SPD, Ralf Stegner, care a subliniat că partidul său "nu doreşte exporturi de arme spre zone de criză şi spre dictaturi" şi a amintit că această poziţie este înscrisă în programul electoral pentru alegerile europene din mai.
Această problemă a tensionat în ultimele luni relaţiile între Berlin, Paris şi Londra. Într-o scrisoare prea puţin diplomatică adresată omologului său german Heiko Maas în februarie, ministrul de externe britanic Jeremy Hunt a acuzat Berlinul de lipsă de loialitate.
Marţi, ambasadoarea Franţei în Germania, Anne-Marie Descartes, a criticat caracterul "imprevizibil" al politicii germane a exporturilor de arme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.