Publicitate
"Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), organism de jurisdicţie specifică în domeniul achiziţiilor publice creat în scopul garantării respectării legislaţiei de către autorităţile contractante, a înregistrat în anul 2020 un număr de 2.983 de contestaţii formulate de operatorii economici, în creştere cu 6,2% comparativ cu anul precedent, în ciuda pandemiei de COVID-19 şi a prevederilor OUG nr. 45/2018 care a introdus ca şi condiţie de admisibilitate a depunerii contestaţiei constituirea unei cauţiuni raportată la valoarea estimată a procedurii de achiziţie publică şi la etapa procedurală a procedurii de atribuire în care se depune contestaţia", se precizează într-un comunicat al CNSC remis joi AGERPRES.
Din cele 2.983 contestaţii cu care CNSC a fost învestit legal în anul 2020, un număr de 651 (21,87%) au vizat proceduri de atribuire finanţate din fonduri europene, iar 2.326 (78,13%) proceduri finanţate din fonduri publice interne.
Potrivit CNSC, pe parcursul anului 2020 numărul contestaţiilor formulate în cadrul procedurilor de atribuire finanţate din fonduri europene a crescut cu 60,74% (246 contestaţii) în comparaţie cu anul precedent, în vreme ce numărul contestaţiilor formulate în cadrul procedurilor de atribuire finanţate din fonduri publice naţionale a înregistrat o scădere de 3% (72 contestaţii) raportat la aceeaşi perioadă.
Din punct de vedere valoric, pe parcursul anului 2020, CNSC a pronunţat decizii în cadrul unor proceduri de atribuire având o valoare totală estimată de 87,182 miliarde de lei, echivalent a 18,023 miliarde de euro (la un curs mediu anual comunicat de BNR de 4,8371 lei/euro).
Din suma menţionată anterior, valoarea totală estimată a procedurilor de atribuire în care CNSC a identificat nereguli pronunţând decizii de admitere a contestaţiilor formulate de operatorii economici s-a ridicat la 23,75 miliarde de lei (echivalent a 4,9 miliarde de euro), din care valoarea procedurilor în care s-a dispus anularea acestora a fost de 2,29 miliarde de lei (473,523 milioane de euro), iar cea în care s-a dispus măsuri de remediere s-a ridicat la suma de 21,459 miliarde de lei (echivalent a 4,436 miliarde de euro).
Cum vor arăta noile tramvaie din Capitală care vor fi livrate de Astra Arad
"Trebuie menţionat că, din valoarea estimată de 2,290 miliarde lei (echivalent a 473,523 miliarde euro) a procedurilor de atribuire în care Consiliul a dispus anularea, echivalentul a 35,385 miliarde de lei (7,315 miliarde euro) a reprezentat valoarea unui număr de opt proceduri de atribuire finanţate din fonduri europene. Din punct de vedere procentual, valoarea totală estimată a procedurilor de atribuire contestate şi finanţate din fonduri europene care au fost anulate de Consiliu a reprezentat doar 1,54% din valoarea totală a procedurilor de atribuire în care s-au pronunţat decizii de anulare şi doar 0,04% din valoarea totală a procedurilor de atribuire contestate de operatorii economici", se arată în comunicat.
În acest context, făcând o comparaţie între valoarea totală anuală estimată a procedurilor iniţiate în anul 2020 în SEAP (167,5 miliarde lei, echivalent a 34,62 miliarde euro) şi valoarea totală estimată a procedurilor de atribuire în care CNSC a pronunţat decizii (87,18 miliarde lei, echivalent a 18,023 miliarde de euro), rezultă că aceasta din urmă a reprezentat 52,05% din valoarea totală estimată a procedurilor iniţiate în SEAP, susţin reprezentanţii SNSC.
Anul trecut, din totalul celor 2.453 de decizii emise de CNSC, un număr de 596 au fost atacate cu plângere la Curţile de Apel competente, în a cărei rază se află sediul autorităţii contractante. Dintre acestea, doar 52 de decizii emise de CNSC au fost modificate/desfiinţate/anulate în tot de instanţe (2,12% din totalul deciziilor emise de Consiliu şi 67 modificate în parte (2,73%).
"Rezultă astfel că 2.334 de decizii emise în anul 2020 de Consiliu, adică un procent de 95,14%, au rămas definitive şi irevocabile în forma emisă de instituţia noastră, fapt ce menţine gradul de credibilitate şi încredere foarte ridicat al acesteia" , precizează reprezentanţii CNSC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.