CNAS pregătește ceva nou legat de contribuția personală

Simona Haiduc |
Data publicării:
Este nevoie inclusiv de un deviz estimativ care trebuie să cuprinde informații concrete
Este nevoie inclusiv de un deviz estimativ care trebuie să cuprinde informații concrete

Există un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ce vine cu o serie de modificări referitoare la contribuția persoană pentru serviciile oferite de clinicile private. 

În vara acestui an, autoritățile române au decis să amâne pentru 2022 introducerea contribuției personale serviciile medicale oferite fără spitalizare în clinicile private. Având în vedere că a mai rămas o lună și ceva până ce Noul an își va intra în drepturi, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre, prin care este vizată modificarea pachetelor de servicii medicale pentru 2021-2022. În principiu, noile norme ar urma să fie aplicate la două luni de la aprobarea bugetului de stat pe 2022.

Printre altele, documentul CNAS prevede că valoarea contribuţiei personale va putea fi plătită direct de către asigurat sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări, pe baza consimţământului prealabil exprimat în scris, pentru serviciile diagnostice şi terapeutice din pachetul de bază acordate de furnizorii privați.

Totodată, proiectul stabilește și care va fi contribuția personală. “Nivelul contribuției personale reprezintă diferenţa dintre tariful serviciului medical acordat de furnizorul privat şi suma rezultată din înmulţirea numărului de puncte aferent serviciului medical pentru care se încasează contribuţie personală cu valoarea minim garantată a punctului pe serviciu medical, prevăzută în norme”.

Citește și Când și cum poți fi asigurat la sănătate, fără costuri

Printre altele, această contribuție va putea fi plătită:

- pentru procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare în cadrul unei serii de proceduri efectuate în baze de tratament, prevăzute în pachetul de bază;

- pentru investigaţiile paraclinice - analize de laborator: hemoleucogramă completă, creatinină serică, colesterol seric total, examen complet de urină, uree serică, acid uric seric, calciu seric total, magneziemie.

Contribuţia personală va trebui detaliată de furnizorul de servicii medicale în devizul estimativ pe care trebuie să-l primească pacientul, va fi valabilă cinci zile lucrătoare de la data înmânării lui pacientului și ar trebuie să cuprindă următoarele rubrici:

- tariful practicat de furnizorul privat pentru serviciul medical pentru care se încasează contribuţie personală;

- suma rezultată din înmulţirea numărului de puncte aferent serviciului medical pentru care se încasează contribuţie personală cu valoarea minim garantată a punctului pe serviciu medical sau tariful decontat de casa de asigurări de sănătate, corespunzător zilei de tratament;

- contribuţia personală a asiguratului calculată ca diferenţa dintre tariful practicat de furnizorul privat pentru serviciul medical pentru care se încasează contribuţie personală şi suma rezultată din înmulţirea numărului de puncte aferent serviciului medical pentru care se încasează contribuţie personală cu valoarea minim garantată a punctului pe serviciu medical sau tariful decontat de casa de asigurări de sănătate, corespunzător zilei de tratament;

- servicii medicale suplimentare şi/sau la cerere, care nu fac obiectul contractului cu casa de asigurări de sănătate pentru serviciile medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 372482.48RON
1 ETH = 8144.61RON
1 LTC = 374.42RON
1 XRP = 9.24RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel