Publicitate
Există conceptul de căldură absolută, ale cărei recorduri sunt doborâte deja în mod regulat, capacitatea omului de a rezista acestor extreme este evaluată de al concept, cunoscut în lumea științifică drept „temperatura umedă” sau „termometrul umed”, transcris prin acronimul „TW”.
Această unitate de măsurare ține cont de de umiditatea relativă ambientală și posibilitățile acesteia de a se evapora. Știind că organismul uman nu poate pierde căldura dacă această temperatură exterioară TW este mai mare decât cea proprie, cercetătorii sunt de acord în a recunoaște că oamenii nu nu pot supraviețui mult timp la 35 de grade TW.
"Există atât de multă umiditate în aer încât transpirația nu scade temperatura excesivă. După numai șase ore, fără o răcire artificială, se va ajunge la o insuficiență a organelor și la moarte", explică Colin Raymond. Acest cercetător NASA este principalul autor autorul principal al unui studiu care a identificat două situri din Golful Persic, unde s-a ajuns deja la 35 de grade TW. Până atunci, oamenii de știință nu se așteptau să vadă astfel de niveluri înainte de 2050.
Citește și Noi REGULI pentru a merge în vacanță în Grecia
Asia de Sud și de Sud-Est, Golful Persic, Golful Mexic sau zonele continentului african, cele mai expuse regiuni. În 2015, două valuri de căldură de aproximativ 30 de grade TW au ucis mai mult de 4.000 de oameni în India și Pakistan.
Conform studiului lui Colin Raymond, frecvența acestor vârfuri de căldură umedă s-a dublat peste tot în lume începând cu 1979 și temperaturile vor „depăși în mod regulat 35 ° TW” în diferite părți ale globului dacă încălzirea globală atinge +2,5 ° C.
Acordul de la Paris stabilește obiectivul menținerii acestei încălziri, în comparație cu era preindustrială, sub 2 ° C, dacă este posibil 1,5 ° C. Dar traiectoriile actuale depășesc în mare măsură aceste niveluri.
Căldura excesivă își ia deja efectul, potrivit a două studii recente. Potrivit Institutului pentru Date și Evaluări ale Sănătății din Seattle (IHME), aproximativ 300.000 de decese în 2019 ar putea fi atribuite consecințelor valurilor de căldură, dintre care o treime au fost în India.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.