SIPRI, cu sediul la Stockholm, a calculat că, în intervalul 2014-2018, volumul global al vânzărilor de arme a crescut cu aproape 8% faţă de perioada 2009-2013.
Exporturile SUA, îndreptate spre cel puţin 98 de ţări, au constituit 36% din volumul mondial. O mare parte din aceste vânzări au reprezentat-o avioanele de luptă.
În perioada 2009-2013, exporturile americane au însemnat 30% din totalul la nivel mondial.
Arabia Saudită a constituit cea mai importantă piaţă de export pentru Statele Unite, cu 20% din total. De altfel, aproximativ jumătate din exporturile americane s-au îndreptat spre regiunea Orientului Mijlociu.
Citește și: Industria morții. Câți bani cheltuie omenirea pe arme
Conform raportului SIPRI, Rusia a fost al doilea exportator de armament, cu aproximativ o cincime din totalul la nivel mondial. Rusia a vândut armament unui număr de 48 de ţări, dar exporturile sale s-au redus cu 17% comparativ cu perioada 2009-2013, din cauza scăderii importurilor Indiei şi Venezuelei. Peste jumătate din exporturile Rusiei au fost direcţionate către India, China şi Algeria.
Al treilea furnizor mondial de armament a fost Franţa, urmată de Germania şi de China.
Arabia Saudită a fost cel mai mare importator de armament, cu 12% din totalul mondial, principalii săi furnizori fiind SUA, Marea Britanie şi Franţa.
Cinci ţări - Arabia Saudită, India, Egipt, Australia şi Algeria - au importat în jur de o treime din armamentele vândute la nivel mondial, mai relevă raportul institutului din Stockholm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.