"Marţi, 29 iunie, lansăm schema de despăgubire pentru industria HoReCa. S-a discutat mult despre această măsură. Am avut foarte multe întâlniri cu mediul de afaceri şi cu specialişti pentru a pune la punct această schemă. Statul român a închis firme în perioada pandemiei. Nu mai intrăm în amănunte. E bine că ne revenim la normal cât mai repede. Dar totuşi, statul a fost mereu acolo pentru a-şi lua partea prin multe taxe şi impozite când acestor firme le-a mers bine. Acum trebuie să fie acolo şi la greu, mai ales atunci când acel greu este impus de stat. Firmele vor primi despăgubire 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019. Procedura de aplicare este simplă şi 100% online", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, birocraţia este redusă la maxim, fiind nevoie de un raport făcut de un expert contabil, care să certifice cifra de afaceri aferentă codului CAEN, şi autorizaţia de funcţionare pentru 2019 şi 2020, dacă acestea nu sunt emise de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
"Pentru prima dată în istoria României, programul este făcut în aşa fel încât să fie imposibil de manipulat de către politicieni sau funcţionari. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care unii sunt supăraţi. Erau obişnuiţi să poată alege ei cine primeşte şi cine nu primeşte bani publici. Nu de alta, dar niciodată nu e buget suficient pentru toţi. Şi atunci intervin "criteriile de selecţie". Câteodată a fost "primul venit, primul servit", alteori a fost un criteriu arbitrar. Stop. De data aceasta nu vom mai face aşa. Toţi cei care aplică şi sunt eligibili vor primi bani", a subliniat ministrul.
Citește și Concedieri colective la şantierul naval Damen. Ce au răspuns autoritățile
Claudiu Năsui a explicat că, în cazul în care cererile depăşesc bugetul maxim alocat, toată lumea va fi plătită proporţional din acel buget maxim.
"Nu mai contează când aplică o firmă. Nu mai apare cine-ştie-ce criteriu dubios de selecţie. Nu mai este nevoie să se înghesuie nimeni în primele ore ale perioadei de înscriere. Şi nu mai trebuie nici să aştepte până în ultimul moment să afle o informaţie din sistem. Totul este deschis şi transparent, aşa cum este normal să fie", a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.