Ciucă promite o rată de absorbție record a fondurilor UE până la terminarea anului

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
Nicolae Ciucă / Foto: gov.ro
Nicolae Ciucă / Foto: gov.ro

România a reuşit în 2022 o absorbţie a fondurilor europene de 11,3 miliarde de euro, declara miercuri, premierul Nicolae Ciucă, care a adăugat că este cel mai înalt nivel atins de când ţara noastră are acces la aceste finanţări.

Azi, premierul spune că rata de absorbție a fondurilor europene a crescut în 2022 de la 50% la 71%. Anul trecut, în România au intrat 5,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune, care însumează programele de investiții strategice. Adunând și banii veniți prin PNRR, România a primit în 2022 de la Bruxelles un total de 11,3 miliarde euro, cea mai mare valoare de la admiterea în UE până acum.

Pentru anul în curs, țara noastră are capacitatea de a obține o performanță similară, în materie de atragere a banilor europeni. Astfel, la sfârșitul acestui an, putem atinge un grad de absorbție de aproximativ 95%, rată care va fi un procent-record pentru România.

Nicolae Ciucă afirma la începutul ședinței de Guvern de miercuri că este necesară solidaritatea, empatia la nivel naţional, la dialog cu partenerii sociali şi la colaborare la nivelul tuturor instituţiilor, precum şi la stabilitate politică.

"Am reuşit să trecem prin toate provocările pe care le-am avut, la provocările pe care cetăţeni României le-au resimţit. (...) Avem nevoie de aceeaşi energie şi activitate din partea tuturor. (...) Am avut o execuţie bugetară bună, am reuşit să ne încadrăm în ţintele de deficit", a afirmat Ciucă.

Potrivit acestuia, Guvernul a reuşit realizarea unei creşteri economice "pe care nu o previzionase nimeni la începutul anului, îndeosebi după declanşarea războiului în Ucraina şi după efectele pe care le-au produs creşterea preţurilor la energie şi la gaze şi inflaţia".

"Au fost momente pe care care le-am gestionat împreună, momente pentru care am găsit soluţii şi le-am rezolvat punctual, dar, totodată, am reuşit să proiectăm şi decizii care să producă efecte în timp, motiv pentru care este important să subliniez că ne-am angajat să asigurăm absorbţia fondurilor europene şi toate cele trei linii de finanţare europeană cumulează aproximativ 90 de miliarde de euro. (...) Am reuşit să ne încadrăm în acea sumă pe care am stabilit-o ca obiectiv şi anume cel puţin 10 miliarde pe an să fie absorbite", a explicat prim-ministrul.

Nicolae Ciucă a adăugat că în 2022 s-a reuşit o absorbţie de 11,3 miliarde de euro fonduri europene, iar perspectiva pentru 2023 este de încadrare în această sumă. "Probabil să o depăşim, pentru că am reuşit să asigurăm fundamentul pentru ceea ce înseamnă derularea proiectelor şi programelor europene. Au fost o serie întreagă de activităţi care s-au coordonat şi corelat între ministerele coordonatoare de reforme şi sunt convins că, aşa cum acum ne bucurăm de această sumă absorbită, cea mai mare de altfel până în momentul de faţă de când România accesează fonduri europene, să poată să fie depăşită şi anul acesta şi în anii care urmează. Avem nevoie de aceşti bani", a transmis şeful Executivului.

El a amintit că anul trecut România s-a angajat să asigure cea mai mare sumă la investiţii. "Am reuşit să asigurăm această sumă şi cheltuirea acestor bani. Deşi a fost temporizată de creşterea preţului la materiale de construcţii, am reuşit în final să ne încadrăm într-un proces de absorbţie probabil peste 70%. Aşteptăm cifrele la finalul lunii şi vom anunţa şi valoarea nominală a cheltuielilor la investiţii", a completat Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 375199.86RON
1 ETH = 8174.61RON
1 LTC = 375.82RON
1 XRP = 9.28RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel