”Salariul minim pe economie trebuie să crească! Este concluzia ședinței de astăzi pe care am avut-o cu reprezentanții Consiliului Tripartit. Reprezentanții sindicatelor și patronatelor susțin această măsură și, prin urmare, am decis ca până la finalul lunii octombrie să avem o formulă clară pentru calcularea salariului minim”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de pe rețeaua socială.
Și s-a grăbit să precizeze: ”Avem nevoie de o formulă predictibilă și transparentă, astfel încât oamenii să știe exact cu cât crește salariul minim în fiecare an. Predictibilitatea e cheia!”
Vorbind în deschiderea reuniunii Comitetului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, la Palatul Victoria, premierul Cîțu a declarat că "vreau să începem discuţiile din timp, anul acesta, pe o temă importantă, salariul minim în România, şi avem timp acum să găsim până în decembrie, cum era, de obicei, formula ideală cu care să fim toţi de acord”, a spus premierul.
Subliniind necesitatea găsirii unei formule care, potrivit spuselor sale, ”să rămână în viitor, să fie predictibilă”. ”Țin foarte mult la acest lucru”, a adăugat șeful Executivului. ”În acelaşi timp, să găsim o dinamică a salariului minim care să ţină cont de creşterea economică, de nevoile românilor şi, bineînţeles, de perspective. Deja, astăzi, cred e foarte bine să începem să auzim opiniile tuturor, şi Ministerul Muncii şi patronate, dar şi sindicate, şi după aceea aş vrea să avem un calendar clar, începând de astăzi, cât ne întindem. (...) Aş vrea să agreăm, nu ştiu, ne vedem până la finalul lunii octombrie să decidem care e salariului minim sau mai devreme, dar decidem asta împreună ", a declarat Florin Cîţu.
Citește și Raluca Turcan se CONTRAZICE SINGURĂ! Ce se întâmplă cu SALARIUL MINIM
Prezentă la aceeași întrunire, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat, la rândul ei, că în societate există o concluzie generală, aceea că nivelul actual al salariului minim este insuficient şi este nevoie de o creştere a acestuia, dar care să fie sustenabilă din partea mediului economic şi să conducă la o creştere reală a calităţii vieţii.
" Există o concluzie generală la nivelul societăţii şi anume că nivelul actual al salariului minim este insuficient şi că este nevoie de o creştere a acestuia, însă această creştere să fie sustenabilă din partea mediului economic şi, în acelaşi timp, să conducă la modul real la o creştere a nivelului de trai şi a calităţii vieţii. Aşadar, cu cât ancorăm majorarea salariului minim în indicatori economici şi cu cât luăm această decizie într-un mod mai predictibil, cu atât mediul de afaceri se poate plia pentru susţinerea creşterii nivelului de salarii", a declarat Raluca Turcan.
Două perspective
Ministrul Muncii a adăugat că, la ora actuală, există două perspective legate de salariul minim, una prezentată de partea sindicală, iar cealaltă de patronate.
"Evident că şi Ministerul Muncii are proiecţiile instituţionale. Noi, până acum, am abordat, în ultimii 2 ani, această majorare a salariului minim plecând de la 3 indicatori cărora li s-a adăugat şi un coeficient de corecţie, iar aceşti indicatori, practic, arată, în momentul de faţă, situaţia economiei. Vorbim despre rata inflaţiei, rata productivităţii şi creşterea câştigului salarial mediu brut. Dincolo de aceştia, un coeficient de corecţie pe creşterea economică cred că ar putea să ne conducă la o formulă de calcul a salariului minim care să răspundă cerinţelor pe care ni le-am asumat cu toţii. (...) Important, astăzi, este să auzim propunerile partenerilor noştri sociali şi după aceea să pregătim o formulă pe care să o dezbatem şi să o aducem la cunoştinţă când este finalizată ", a mai spus Turcan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.