La finalul şedinţei de Guvern, el a fost întrebat dacă propunerea venită din partea sindicatelor ca salariul minim să fie calculat în funcţie de coşul minim de consum lunar i se pare una fezabilă.
"Eu am spus întotdeauna că salariul minim sau venitul, orice venit în România trebuie să fie legat de productivitate. Aşa aş vrea să fie şi pentru salariul minim, să fie legat de productivitate", a afirmat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. "Salariul, munca este legată de productivitate, asta este ceea ce se întâmplă în economie şi aşa funcţionează lucrurile peste tot în lume", a mai spus el.
Impozitarea BACȘIȘULUI. Care este opinia PREMIERULUI
Conform datelor Eurostat, peste două treimi dintre statele membre ale Uniunii Europene (21 din 27 de ţări membre) aveau la 1 ianuarie 2021 un salariu minim pe economie, care în general avea o valoare mai mică de 700 de euro pe lună în est şi de peste 1.500 de euro pe lună în nord-vestul blocului comunitar.
La începutul acestui an, zece state membre din estul UE aveau salarii minime sub 700 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Ungaria (442 euro), România (458 euro), Letonia (500 euro), Croaţia (563 euro), Cehia (579 euro), Estonia (584 euro), Polonia (614 euro), Slovacia (623 euro) şi Lituania (642 euro). În alte cinci ţări membre UE, în special din sudul blocului comunitar, erau salarii minime cuprinse între 700 şi uşor peste 1.100 de euro pe lună: Grecia (758 euro), Portugalia (776 euro), Malta (785 euro), Slovenia (1.024 euro) şi Spania (1.108 euro).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.