Cîţu despre fuziunea EximBank - Banca Românească: "Nu a fost încă aprobată"

Antonia Popescu |
Data publicării:
Fuziunea dintre EximBank şi Banca Românească nu a fost încă aprobată de Ministerul Finanţelor Publice
Fuziunea dintre EximBank şi Banca Românească nu a fost încă aprobată de Ministerul Finanţelor Publice

Fuziunea dintre EximBank şi Banca Românească nu a fost încă aprobată de Ministerul Finanţelor Publice, a declarat marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, menţionând că este dificil de făcut fiind nevoie de expertiză.

'Despre Eximbank şi acea tranzacţie, vom face o conferinţă de presă specială, dar ce vreau să spun este că tranzacţia nu aveam cum să o aprob eu, tranzacţia a fost făcută, era parafată când am venit eu. Eu vorbesc despre fuziune. Fuziunea nu a fost încă aprobată de Ministerul Finanţelor Publice şi vă spun că la fuziune mă gândesc dacă rămâne acest format. Sunt mai multe lucruri de de discutat pentru că până la urmă această fuziune între o bancă de stat care nu a avut activitate pe piaţa de retail şi o bancă de retail care a acţionat în piaţa românească cu bune şi rele în ultimii ani de zile este complicat de făcut şi aici au nevoie de expertiză, experienţă', a spus Florin Cîţu în cadrul unei conferinţe de presă.

Criză în România? Cîțu spune că nu îi este teamă

În ceea ce priveşte suma aferentă tranzacţiei, el a precizat că include suma anunţată public dar şi un împrumut, însă nu a oferit cifre. De asemenea, ministrul Finanţelor a făcut referire şi la CEC Bank, precizând că doreşte transformarea celor două bănci de stat în competitori reali pe piaţa bancară.

'Cu CEC, aşa cum am spus, doresc foarte mult să atrag experienţa celor de la BERD şi IFC în a restructura astfel de instituţii. Şi acesta înseamnă că va trebui să facem un due diligence, va trebui să schimbăm un pic guvernanţa pentru că vrem o guvernanţă transparentă. Nu vă scund că vreau ca CEC şi EximBank să fie doi competitori reali pe piaţă pentru celelalte bănci. Pe mine nu mă interesează doar ca active, să ne uităm ca active unde suntem, mă interesează profitabilitatea, mă interesează produsele. Astăzi nu sunt competitori reali pentru celelalte bănci din sistem şi mi se pare iarăşi un lucru interesant că o bancă din primii 10, cum este CEC, să nu fie dealer primar, astăzi în România când au rămas doar 7 dealeri primari. Şi nu am auzit de la CEC şi de la preşedintele CEC să spună că este un obiectiv, ceea ce este inadmisibil după ce statul te capitalizează cu 950 de milioane de lei să nu faci demersurile să fii dealer primar', a subliniat Florin Cîţu.

El menţionat că, până în acest moment, nu au avut loc schimbări la CEC, dar că i-au apărut câteva informaţii despre incompatibilităţi pe care trebuie să le rezolve. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9771
USD
Azi 4.5998
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6005
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5998 RON
GBP flag1 GBP = 5.9509 RON
CHF flag1 CHF = 5.2151 RON
AUD flag1 AUD = 2.8796 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.2014 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4393 RON
SEK flag1 SEK = 0.4599 RON
XAU flag1 XAU = 463.2781 RON
Monede Crypto
1 BTC = 392039.25RON
1 ETH = 8817.45RON
1 LTC = 390.85RON
1 XRP = 9.89RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel