Acum ITM-urile, care nu au putut sau nu au vrut să aibă grijă de aceste valoroase documente ale românilor, fac apel la cei care nu și-au ridicat Carnetele de muncă, în special cei care aveau contracte de muncă înainte de 2011 să își ridice documentele.
Potrivit celor mai recente informații furnizate de Inspecția Muncii, peste 450.000 de carnete de muncă sunt încă nerevendicate la nivel național.
Vechime în muncă. Ce trebuie să faci dacă nu ești în posesia carnetului de muncă
Reamintim că vechimea în muncă se poate dovedi cu ajutorul Carnetului de muncă până în anul 2010 inclusiv, după care firmele trebuie să acorde angajaților adeverințe care să certifice perioadele lucrate.
În cazul în care vechimea nu poate fi dovedită, e nevoie de instanța de judecată pentru reconstituirea vechimii în muncă: "vechimea în muncă acumulată până la data de 31 decembrie 2010, reconstituindu-se, la cererea persoanei în cazul în care nu posedă carnet de muncă la aceasta dată, şi nici o altă dovadă eliberată de angajator, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă", explică Codului muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.